Povestea cartofului în Țara Oltului este una a pionieratului, fiindcă aici s-a cultivat pentru prima oară în teritoriile românești, spune bibliotecara Maria Grancea din Avrig, un adevărat cronicar al Țării Oltului.
„La Avrig, în anul 1786, baronul Samuel von Brukenthal planta în grădina reședinței sale de vară primii cartofi. Nu știa atunci baronul că în puțini ani cartoful va deveni unul din ingredientele de bază pe masa a tot mai multor oameni și un element important al economiei locale. A fost un experiment al unui nobil iluminist… și experimentul a devenit, astăzi, ambasadorul teritoriului nostru”, explică doamna Grancea.
De la Sebeșu de Jos, vechea vatră a boștinarilor din zona Sibiului, Giorgiana-Bianca Cîrpătorea ne împărtășește rețeta cartofilor ardelenești cu verdețuri, lapte și oțâră de afumătură.
Cartofi ardenelești din Sebeșu de Jos
- Timp de preparare: 30 min.
- Dificultate: medie
[ingredients title=”Ingrediente (pentru 4 porții)”]
- 500 g cartofi
- 4 fire de ceapă verde
- 2 fire de usturoi verde
- 100 g kaizer sau costiță afumată
- 1 ceașcă de lapte
- 1 ceașcă de apă
- sare
- piper
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Tăiem ceapa și usturoiul felii subțiri, iar kaizerul cubulețe. Le prăjim în puțin ulei, adăugăm cartofii curățați și tăiați felii subțiri.
- Amestecăm puțin și adăugăm laptele și apa. Condimentăm și lăsăm să fiarbă la foc mic. Va fi gata în 20 de minute.
- Îi servim cu pătrunjel verde tocat deasupra.
[/directions]