Strada Cetății

Vești și povești să le-ndrăgești!

Lada de zestre își dezvăluie secretele

timp de citire 2 min

O echipă de muzeografi și restauratori de lemn policrom de la Muzeul ASTRA va prezenta vizitatorilor, în acest weekend, informații utile despre florile stilizate și apoi pictate pe mobilierul din Transilvania.

Vizitatorii vor afla detalii despre o ladă de zestre pictată, o piesă importantă din colecția Muzeului ASTRA, cu tot cu etapele ei de restaurare. Mai mult, cei care doresc pot să se implice și chiar să picteze o placă de lemn cu motive săsești specifice secolului al XIX-lea.

Atelier de pictură pe lemn

Atelierul are loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, de vineri, 12 martie, până duminică, până 14 martie, între orele 9.30 și 16.30, în gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică. Evenimentul se va desfășura cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, cu un număr limitat de participanți, iar accesul va fi gratuit în baza biletului de intrare în muzeu.

Simboluri din vechime

Colecția de mobilier pictat a Muzeului ASTRA din Sibiu conține un număr important de lăzi de zestre, realizate cu precădere în Transilvania, în secolele XVIII-XX.

“În zona Transilvaniei, mobilierul pictat a fost adus de sașii care au colonizat regiunea. Legenda locului spune că mobila pictată s-a născut din nevoia de a decora o piesă de mobilier care nu era făcută dintr-un lemn de calitate, în ideea în care un lemn mai bun ar fi fost mai costisitor în acele vremuri. Un motiv des întâlnit pe mobilierul pictat este ‘arborele vieții’. Este un motiv cu o vechime de peste 8.000 de ani, din Persia, care în varianta adoptată în zona Transilvaniei adună laolaltă o mulțime de flori”, au menționat reprezentanții Muzeului ASTRA.

“Lada de zestre este un simbol aparte pentru locuința și familia tradiționale din toate zonele etnografice ale țării, în special în relație cu ritualul nunții. Lada de zestre era piesa de mobilier pe care fata tânără o lua cu ea când pleca din casa părinților, după căsătorie. Era așezată, de obicei, la capătul patului sau pe laviță și a îndeplinit timp îndelungat rolul de dulap în case din diferite categorii sociale. Lăzile erau construite din lemn de gorun, fag sau brad, aveau ferecătură metalică, erau sculptate și/sau pictate, iar meșterii lădari se întreceau în realizarea lor”, conform Institutului Național al Patrimoniului.

Lasă un răspuns