Terapii naturale în actualitate

Terapii naturale în actualitate

Cele mai cunoscute metode naturale sunt: acupunctura, aromaterapia, apiterapia, ayurveda, cromoterapia, dietoterapia, fitoterapia, helioterapia, homeopatia, hidroterapia, manual terapiile, psihoterapia ş.a.

Urmăriți noua serie de articole dedicate terapiilor naturale în rubrica noastră “Doctor Natura”!
dr.farm. Ladislau Rosenberg

Metodele medicinii complementare şi alternative nu reprezintă o modă în terapeutica actuală, ci o necesitate, reflectată de larga utilizare a acestora de cea mai mare parte a locuitorilor Terrei.

Potrivit unei evaluări a Organizației Mondiale a Sănătății, cea mai folosită metodă terapeutică la nivel mondial este medicina tradiţională chineză (Traditional Chinese Medicine – prescurtat TCM), întrucât chinezii ţin mult la aceste terapii ancestrale, pe care le folosesc singure sau în combinație cu alopatia.

Pe locul doi în acest clasament se situează homeopatia, fondată de medicul german Samuel Hahnemann, metodă terapeutică care se bucură de mult succes la nivel mondial, mai ales în tratamentul unor afecțiuni cronice și care este practic lipsită de efecte secundare.

Fondatorul homeopatiei, Samuel Hahnemann, a locuit şi activat în Sibiu, în perioada 1777-1779, fiind medic personal şi bibliotecar al baronului Samuel von Brukenthal.

Pe locul trei este fitoterapia, care folosește pentru prevenirea și tratamentul diverselor boli plantele medicinale și aromatice, respectiv diversele produse farmaceutice, care se obțin din aceste valoroase materii prime vegetale, răspândite în întreaga lume și încă insuficient valorificate în terapeutică.

Abia pe locul patru la nivel mondial se află alopatia, reprezentată de o gamă largă de medicamente obținute prin sinteză, dar care, din cauza prețului ridicat, nu sunt accesibile țărilor sărace sau în curs de dezvoltare

Răspunde