TNRS le dă o șansă de afirmare tinerilor artiști

TNRS le dă o șansă de afirmare tinerilor artiști

Opt tineri au fost selectați pentru proiectul european „People Power Partnership” în urma audițiilor din perioada 12-14 februarie la Sibiu.

Audițiile din cadrul proiectului „People Power Partnership” (PPP), un proiect Europa Creativă în care Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu este partener, au avut loc la Sala Studio a TNRS. Procesul de preselecție a avut vizibilitate națională, astfel că în această etapă s-au înscris atât tineri din Sibiu, cât și din București, Cluj și Târgu-Mureș. La finalul mai multor serii de audiții, opt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani s-au alăturat proiectului în urma selecției realizate de reprezentanții liderului de proiect, Theater Pan.Optikum din Freiburg.

Cine sunt norocoșii?

„People Power Partnership” (PPP) se va derula pe o perioadă de patru ani (2020 – 2024), iar cei opt tineri selectați vor participa, alături de alți tineri din orașele partenere, la crearea unor spectacole destinate spațiului public, sub îndrumarea echipei artistice a proiectului. În urma unui proces de selecție dificil datorat calităților artistice ale participanților, Sigrun Fritsch (regizor), Luka Fritsch (coregraf) și Matthias Rettner (coordonator proiect) au ales cinci tineri sibieni și trei din celelalte orașe: Alexandru Stângu, Diana Dragu, Enya Mușoaie, Flavia Perșa, Florian Gavarici, George Hădărig, Isabela Haiduc, Luiza Petra.

În cadrul acestui proiect, TNRS a reușit să aducă laolaltă elevi și studenți talentați, pentru unii dansul fiind doar o pasiune, iar pentru alții – cariera pe care doresc să o urmeze. Alexandru este student la ULBS, la Facultatea de Științe, Isabela urmează specializarea Artele Spectacolului – Coregrafie, Florian locuiește în Sibiu și studiază la Facultatea de Business Cluj-Napoca, Enya este elevă a Colegiului Național „Octavian Goga”, iar Luiza învață la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”. Diana studiază în București, la UNATC – specializarea Coregrafie, Flavia face un Master de Arte Performative și Film la Facultatea de Teatru și Film Cluj-Napoca, iar George este student la Universitatea de Arte Târgu-Mureș, Artele Spectacolului – Actorie. Toți formează deja o echipă, întrucât munca pentru noul proiect a început chiar după ce au trecut de audiții.

Speranță pentru tinerii artiști în contextul actual al pandemiei

Deși în 2021 lucrurile par să evolueze spre bine din punct de vedere al pandemiei, unele restricții vor rămâne valabile în viața de zi cu zi, dar și în lumea artistică.

„A fost un bun început al proiectului, iar TNRS este un partener cu care colaborăm de foarte mult timp, de mai mult de 14 ani. Pentru noi, să venim iar la Sibiu a fost ca și când ne-am fi reîntâlnit cu niște vechi prieteni. Chiar am putea face o legătură cu tema festivalului – «Construim speranță împreună». Aceste audiții ar putea sădi o sămânță a speranței – prin faptul că ne-am întâlnit, audițiile s-au desfășurat live și am văzut că tinerilor le-a plăcut asta. Bineînțeles, am respectat toate regulile de siguranță, dar nu am mai stat acasă, deprimați. În schimb, am vorbit despre viitor, plănuind următoarele etape. A fost o surpriză pentru noi că anunțul pentru înscrierile la audiții a fost distribuit în toată România. Dintre toți aplicanții, 25 la sută nu erau din Sibiu, ci din București, Cluj sau Târgu-Mureș. Pe lângă asta, ne bucurăm că în iunie, în timpul FITS, vom relua colaborarea, în cadrul echipei tehnice, cu un tânăr student din Timișoara, care a făcut parte din echipa proiectului anterior, «Power of Diversity». Pentru mine, aceasta este o dovadă a valorii pe care o au FITS și teatrul din Sibiu. Cred că e un compliment pentru voi că ați putut ajunge la atâția tineri din România – chapeau! E tot ce pot să zic”, a precizat Matthias Rettner, coordonatorul proiectului PPP și director al companiei Pan.Optikum.

Matthias Rettner, coordonatorul de proiect: „Deja am început să lucrăm online cu cei opt finaliști, pentru că vor fi incluși în procesul de creație al spectacolului pe care îl vom prezenta în FITS, în curtea interioară a Casei Teutsch. Dacă vreți să îi cunoașteți și voi, poveștile și portretele lor se găsesc deja pe site-ul nostru, www.people-power-partnership.eu, iar pe canalele noastre de social media vom posta în fiecare săptămână ceva nou, pe măsură ce dezvoltăm proiectul.”

Partenerii proiectului „People Power Partnership” sunt: Action theatre PAN.OPTIKUM și University of Education din Freiburg (Germania); Teaterforeningen din Helsingør (Danemarca); Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu (România); Tourist Board din Varazdin (Croația); Kulturos Centras Loftas din Vilnius și Alytaus Miesto Teatras din Alytus (Lituania); Foundation INITIUM din Riga (Letonia); Bitò Produccions din Girona (Spania); Município de Loulé și Camara Municipal din Lisabona (Portugalia); Magna Vitae din Lincolnshire (Marea Britanie); SE.S.TA – Centre for Choreographic Development din Praga (Cehia); Fondazione Via Maestra din Venaria (Italia).

Răspunde