Surprizele Muzeului ASTRA pentru 2021

Surprizele Muzeului ASTRA pentru 2021

Muzeul ASTRA este la dispoziția comunității și în anul 2021, când își propune să diversifice oferta culturală și turistică. De la managerul Ciprian Ștefan am aflat pentru dvs. noutățile la care lucrează echipa muzeului pentru toți cei care admiră natura, respectă patrimoniul, iubesc tradiția sau apreciază gastronomia!

După un an de pandemie, în care Muzeul ASTRA a înregistrat peste 313.000 de beneficiari și venituri mult mai mari decât cele estimate, cu toate că a fost închis timp de trei luni, conducerea celei mai importante instituții de cultură din Sibiu se mândrește că a contribuit la supraviețuirea unei părți a sectorului cultural-creativ. În continuare, își dorește să ofere programe culturale de calitate, indiferent de constrângerile bugetare, care să fie un exemplu la nivel național și european, mai ales în condițiile în care colaborează cu parteneri din Norvegia, Ungaria, Slovacia, Danemarca și Suedia.

„Trebuie să oferim clipe de plăcere, clipe de bucurie și clipe de optimism în muzeul din Dumbrava Sibiului, pentru că noi de asta suntem aici. Aceasta este noua misiune a Muzeului ASTRA și nu doar aceea de a conserva un patrimoniu. Degeaba îl conservi dacă nu-l comunici, dacă nu-l interpretezi, dacă nu-l transmiți mai departe către societate”, a subliniat Ciprian Anghel Ștefan.

Tradiții, gastronomie, educație și promovarea multiculturalității

Programele de activități emblematice vor continua anul acesta, dar în forme actualizate. „Nu dorim să plictisim, să avem în fiecare weekend la Târgul de țară aceeași comunitate care a fost deja, dorim să diversificăm atât comunitățile, dar și rețetele gastronomice, dar și meșterii, dar și modul în care toate aceste resurse pot fi aplicate într-un context al dezvoltării sustenabile. În același timp, programele de educație muzeală vor continua – și «Muzeul se implică în județ» și «Școala în satul tradițional», dar și evenimentul care pe noi ne definește, «ASTRA Multicultural», sau Astra Film Festival, «Grădină și peisaj», «Comunități în Muzeul ASTRA». Am avut «Sărbătoarea Deltei», o să avem «Sărbătoarea Mocănimii», sunt zone fabuloase din punct de vedere al potențialului turistic”, a dezvăluit managerul.

Deschis până la miezul nopții

Odată cu relansarea sezonului de evenimente, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va funcționa într-un program extins, astfel că oaspeții vor fi bineveniți până la miezul nopții. „Ne-am propus să producem o sumă mare de bani ca să facem acțiuni culturale, fiindcă nu știu cât putem primi de la autoritate, că nu sunt bani. Muzeul va fi deschis în weekend, după Noaptea Muzeelor, până la ora 22. După 15 iunie, intenția noastră este să deschidem muzeul până la miezul nopții, atât pentru plimbare, cât și pentru filme documentare, Astra Film va gestiona asta. Am creat niște amfiteatre în muzeu, o să fie proiecții de filme, o să fie ateliere interactive, că trebuie să producem”, anunță Ciprian Ștefan.

Pentru promovarea traseelor turistice, nu doar cele din zona montană, ci și în zona depresionar-colinară care caracterizează județul Sibiu, cu precădere satele săsești, Muzeul ASTRA vine în sprijinul Consiliului Județean Sibiu, în contextul acțiunilor grupate sub genericul “Anii Drumeției 2021-2022”. Totodată, instituția se declară deschisă la colaborare cu Primăria Sibiu și operatorii de evenimente. „Atâta timp cât evenimentele respective sunt conforme cu viziunea noastră și aduc plus-valoare și muzeului, noi suntem foarte deschiși la acest tip de colaborare, dacă și Primăria va fi de acord. Putem să găzduim, de exemplu, elemente din Festivalul Internațional de Teatru, din evenimentele care se organizează pe linie gastronomică”, afirmă Ciprian Ștefan.

„Și 2021 este anul adaptabilității”

Potrivit acestuia, Muzeul în aer liber oferă spațiu suficient pentru distanțare fizică și condiții sanitare pentru a putea primi zilnic mii de turiști în siguranță. „Nu trebuie să concentrezi un eveniment într-un singur loc, să fie buluc de oameni. Intenția noastră nu este să creăm evenimente culturale de dragul de a le produce și să creăm un pericol, ci mai degrabă să punem muzeul la dispoziția comunității. Sunt peste 55 de hectare de spațiu expozițional. Depinde de educația fiecăruia dintre noi cum respectăm indicațiile autorităților legate de distanțare. Și 2021 este anul adaptabilității. Sper să nu fie mai rău ca anul trecut”, susține managerul Muzeului ASTRA.

În situația unei evoluții alarmante a pandemiei COVID-19, care ar putea duce din nou la intrarea în carantină, Ciprian Ștefan a anunțat că va negocia cu autoritățile județene, astfel încât Muzeul în aer liber să poată rămâne deschis sibienilor pentru plimbări în natură, fără organizarea de evenimente culturale.

O altă veste bună este că prețul abonamentelor și al biletelor de intrare va rămâne neschimbat. „Eventual, vom introduce taxe punctuale în funcție de ce evenimente mai putem crea în instituție și de infrastructura pe care o avem”, a mai precizat Ștefan.

Aplicație mobilă în premieră

Pentru prima oară în România, un muzeu în aer liber are un ghid interactiv sub forma unei aplicații pentru telefonul mobil, iar asta se întâmplă, desigur, la Sibiu. „Dorim să venim în întâmpinarea vizitatorilor cu informații de ultimă oră, nu doar cu etichete puse pe un monument, ci mai degrabă cu o aplicație care să-i ajute să înțeleagă ce găsesc ei în muzeu, în afara evenimentelor culturale produse de noi”, a menționat Ciprian Ștefan, ieri, cu ocazia lansării aplicației dezvoltată împreună cu Eventya pentru dispozitive Android și iOS.

Investițiile continuă

Modernizarea scenei de pe lac este unul dintre marile proiecte de investiții ale acestui an la Muzeul ASTRA, însă Ciprian Ștefan are în vedere și alte obiective, în funcție de posibilitățile financiare. „Scena este, în acest moment, pe lista scurtă a Companiei Naționale de Investiții, dar nu vreau să spun că am obținut finanțarea până nu văd negru pe alb. Restul de restaurări sunt deja în planul nostru, despre investiții am făcut o solicitare la Consiliul Județean să vedem cifrele. Dorim să finalizăm biserica din Vința, dorim să reconstruim monumente pe care le avem încă în depozit, monumente care vor fi și ele funcționale, să rezolvăm problema cu cabana muzeografilor – acolo s-au pus bazele Muzeului în aer liber și, în momentul de față, nu poți să stai înăuntru, trebuie s-o modernizăm ca să avem măcar un minim de confort pentru cei care vor lucra acolo – și să continuăm cu aleile prin pădure, alei care vor fi recreative, cu locuri de popas, cu activități specifice naturii și aici colaborăm foarte bine cu organizații de profil”, a mai spus acesta.

În ciuda dificultăților economice așteptate pentru acest an, Ciprian Ștefan a dat asigurări că la muzeu nu vor fi disponibilizări sau reduceri salariale. „Întâmpinăm un an greu, un an cu multe restrângeri financiare. După cum se vorbește în presă, vor fi tăieri, vor fi reduceri bugetare. Noi trebuie să dăm un exemplu de bună practică în țară că o instituție de cultură poate să genereze venituri, poate să genereze efecte economice fără să mai stea atâta cu mâna întinsă în fața autorităților locale. Marea mea bătălie, și ca președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, va fi ca în sectorul cultural să nu existe restructurări. Am o echipă foarte faină, țin la ei ca la a doua mea familie. Pentru ei, dacă îndrăznește cineva să-mi ceară un post sau să-l taie, mă duc până în pânzele albe și nu renunț, chiar dacă răspund cu poziția pe care o am. M-ar durea să văd o tăiere a salariilor, care și așa sunt mici în comparație cu teatrele, de exemplu, pentru că am o echipă de oameni care trudesc zilnic și 12 ore pe zi. Suntem un exemplu și în Europa, nu doar în România”, a conchis directorul general al celei mai mari instituții de cultură din subordinea Consiliului Județean Sibiu.

Răspunde