Supă cremă de usturoi, cu povești și secrete

Supă cremă de usturoi, cu povești și secrete

La granița dintre iarnă și primăvară, Chef Tiberiu Csiszer din Mediaș ne-a dezvăluit tainele unei supe creme de usturoi, deosebit de gustoasă și ușor de preparat, pe care a experimentat-o și a propus-o inclusiv într-un restaurant din Germania.

Usturoiul cu aromele sale este seducător într-o mulțime de rețete culinare. Dincolo de proprietățile sale ca remediu natural, despre usturoi se știe că este bogat în vitamine și minerale, fapt care-l face de neocolit pentru oricine are chef de un plus pentru sistemul imunitar. Unde mai pui că, atunci când aromele sale se amestecă și cu niscaiva legume, rezultatul este cu atât mai spectaculos!

Supa transilvăneană i-a cucerit pe nemți

„Această rețetă de supă cremă de usturoi am făcut-o pentru prima dată în timpul când lucram în Germania, la Düsseldorf, acum vreo 10 ani, într-un restaurant. Ei au o supă cremă a lor, dar folosesc mult unt și făină albă. Am gustat varianta lor, nu spun că nu a fost bună, dar eu aveam o rețetă mai simplă, mai eficientă. Am făcut rețeta mea; după ce au gustat-o, patronul și bucătarul șef de acolo au ajuns la concluzia că e mai bună la gust, mai fină, mai spre gastronomia modernă. Au inclus-o în meniu. La început era oferită din partea casei clienților, pentru a vedea feedback-urile lor, apoi, când au observat că clienții au reacții pozitive, au hotărât ca supa să fie în meniul lor, cu numele de «Siebenbürgische Knoblauchcremesuppe». Pentru mine, faptul că o rețetă a mea a fost inclusă în meniul lor a fost ceva deosebit. A fost prima dată când am simțit că munca pe care o fac este apreciată, mai ales că eram într-o țară străină. A contat foarte mult pentru mine”, ne-a povestit Chef Tiberiu.

Supă cremă de usturoi á la Chef Tiberiu Csiszer 

[ingredients title=”Ingrediente”]

 • 100 g usturoi
 • 200 g ceapă albă
 • 50 g țelină
 • 100 g păstârnac
 • 500 g cartofi
 • 100 ml smântână dulce lichidă
 • sare, după gust
 • 30 ml ulei de măsline

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

 1. Legumele se curăță, se spală și se taie în bucăți mici, apoi se călesc ceapa, țelina, păstârnacul și cartofii.
 2. După ce toate acestea s-au caramelizat, se adaugă usturoiul. Imediat se adaugă o supă clară de legume sau, în lipsa acesteia, apă, atât cât legumele să fie acoperite. Se lasă la foc mic, circa 20 de minute, până ce legumele sunt fierte.
 3. Se adaugă apoi smântâna dulce și se pasează toată compoziția cu ajutorul unui mixer vertical. Este indicat ca prima dată să se folosească o viteză mică, apoi viteza să fie mărită.
 4. Dacă vreți ca supa să fie foarte fină și elegantă, aceasta se poate trece printr-o sită, dar nu e neapărat necesar. La final se gustă și se adaugă sare, după gustul fiecăruia.
 5. Se servește cu crutoane de pâine.

[/directions]

Supa cremă de usturoi á la Chef Tiberiu Csiszer se servește cu crutoane de pâine
Supa cremă de usturoi á la Chef Tiberiu Csiszer se servește cu crutoane de pâine

Chef Tiberiu Csiszer: „Faptul că o rețetă a mea a fost inclusă în meniul lor a fost ceva deosebit!”

Secretele bucătarului

Chef Tiberiu spune că supa clară de legume se află permanent la dispoziția bucătarilor într-o bucătărie care se respectă. Toate legumele care ajung în bucătărie se spală, se curăță de coajă, iar cojile de morcov, păstârnac, țelină, ceapă, ajung într-un recipient unde sunt puse la fiert, la foc mic. În 3-4 ceasuri, supa de legume este una delicioasă, fiind folosită în numeroase rețete.

Supa cremă de usturoi și pesto din leurdă

De asemenea, Tiberiu Csiszer adaugă la supa cremă de usturoi și un pesto făcut din leurda culeasă de el însuși din pădurile din jurul Mediașului.

Răspunde