Strada Cetății

Vești și povești să le-ndrăgești!

Pită de casă cu cartofi ca la Cârțișoara

timp de citire 2 min

Pâinea cât roata carului este una dintre minunile Transilvaniei, iar în satul lui Badea Cârțan, de la poalele Munților Făgăraș, românii încă țin la această tradiție.

Rânduiala pâinii durează vreo patru ceasuri, așa că bunicile din Cârțișoara se apucau de treabă înainte de cântatul cocoșilor. Ca să faceți o pită cumsecade, aveți nevoie de o jumătate de kilogram de crumpene, dar și de o mână de mălai. Astfel, ea va prinde un gust bogat și se va păstra mai multe zile, căci gospodinele aveau vreme de copt numai o dată pe săptămână. Frământați bine, să iasă aerată, și lăsați la dospit în tihnă. Când o scoateți din cuptor, nu vă speriați de coaja cea neagră ca tăciunele: o bateți bine și vă veți alege cu o pâine țărănească rumenă și îmbietoare ca-n basme!

Iată și rețeta, așa cum am aflat-o cu ajutorul doamnei Maria Grancea:

Pâine de casă

[ingredients title=”Ingrediente (pentru 2 pâini)”]

 • 2 kg făină
 • apă cât cuprinde
 • 1 lingură sare
 • 1/2 kg cartofi
 • 100 g făină de mălai
 • 30 g drojdie

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

 1. Se pune făina cernută într-o troacă de lemn. La un capăt al vasului se prepară puțin aluat din făină, drojdie și apă călduță, care se lasă la dospit.
 2. Cartofii se fierb, se pisează în stare caldă, se adaugă făina de mălai, după care se pun la răcit. Apoi se amestecă cu aluatul dospit, cu restul de făină, adăugându-se sarea și apă călduță până se încorporează toată făina.
 3. Se frământă totul foarte bine, cu ambele brațe, până când aluatul se desprinde de pe mâini. Peste aluatul frământat se presară un strat de făină și se acoperă cu o pânză. Se lasă la dospit, aproximativ o oră, la loc călduros.
 4. Aluatul se împarte în două și se modelează din fiecare câte o pâine rotundă. Cele două pâini se pun la copt în cuptorul încins. Tradițional este cuptorul cu lemne. Se lasă la copt timp de o oră.
 5. După ce se scoate din cuptor, pâinea se bate de coaja arsă. Apoi se pune în troacă și se lasă la răcit, acoperită cu o pânză.

[/directions]

Poftă bună!

Lasă un răspuns