Împreună putem salva o comoară transilvăneană!

Împreună putem salva o comoară transilvăneană!

Fundația Biserici Fortificate face apel la donații pentru restaurarea orgii de secol XVIII din satul sibian Dupuș.

Toamna trecută, orga a fost demontată și mutată la biserica evanghelică Sf. Margareta din Mediaș, unde se mai află altarul, stranele și cristelnița lăcașului de cult din Dupuș, pentru a opri deteriorarea cauzată de umezeală și acarieni.

Jürg Leutert, director muzical al Bisericii Evanghelice C.A. din România: „Lucrarea a fost efectuată de compania COT Hărman. Acum că instrumentul se află în Mediaș, orga ar trebui restaurată și repusă în funcțiune.”

Orga reprezentativă pentru perioada baroc a fost construită în 1731, cu un an înainte de nașterea lui Haydn, de către meșterul Georg Wachsmann, pentru biserica episcopală din Biertan. Din 1794, a ajuns la Dupuș și aici a fost folosită mai bine de 200 de ani. Ea a avut parte de reparații în secolul XX, efectuate de renumita firmă brașoveană Einenk, însă odată cu împuținarea comunității săsești din Dupuș până la dispariție, a fost folosită din ce în ce mai puțin și a căzut pradă dăunătorilor care au deteriorat lemnul și au afectat grav funcționalitatea instrumentului.

Cei interesați de istoria artei și prietenii muzicii bisericești transilvănene au acum posibilitatea de a readuce orga din Dupuș la viață prin contribuții bănești pentru restaurarea sa.

Donații

Fundația Biserici Fortificate

IBAN: RO 02 BTRL RONC RT03 1735 8401

BIC: BTRL RO22

Răspunde