Gulaș ardelenesc cu tarhon

Gulaș ardelenesc cu tarhon

Olarii pot fi și maeștri bucătari, iar asta ne-o demonstrează Karla Roșca, muzeograf al Muzeului ASTRA din Sibiu, care în fiecare an îi provoacă pe meșterii ceramiști la un altfel de târg al olarilor, intitulat „Frumos. Ceramic. Folositor”.

Cele mai valoroase rețete pregătite la acest eveniment au fost publicate de Karla Roșca în volumul „Povești din bucătăria olarului”, din care vă prezentăm astăzi tradiționalul „Erdélyi tárkonyos gulyás”, gulaș ardelenesc cu tarhon, cules de la Ramona Stanca Vîrtosu şi Bálint Csaba (Centrul Scout Nocrich).

Ingrediente

  • 9 cepe mijlocii
  • 2 ardei graşi
  • 1 ardei kapia
  • 3 kg carne de porc
  • 500 g coaste afumate
  • 1/4 kg slănină afumată
  • 3 kg cartofi
  • 2 linguri untură
  • tarhon

Mod de preparare

  1. Slănina tăiată cubulețe se prăjeşte în untură.
  2. Se adaugă ceapa la călit, apoi ardeii tăiați fâşii şi carnea tăiată bucăți mai mari.
  3. Se prăjesc toate, apoi se toarnă apă şi se fierb la foc mic.
  4. Se condimentează cu boia de ardei, sare şi piper.
  5. După ce a fiert carnea se adaugă cartofii curățați și tăiați cuburi mari, iar la sfârşit se se condimentează cu tarhon.

Răspunde