Cultura română a mai pierdut un cavaler

Cultura română a mai pierdut un cavaler

Membrii din Sibiu ai Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina își iau rămas bun de la președintele Gheorghe Dolinski, cărturar și patriot autentic, exponent al activismului național-cultural, decorat cu „Meritul cultural“ în rang de cavaler.

Intelectual de valoare

Distinsul profesor s-a stins din viață, duminică, 7 februarie, după doar o zi de la împlinirea vârstei de 76 ani, pe fondul unei înrăutățiri a stării de sănătate din ultimele săptămâni.

„Cu adâncă durere și profund regret, Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina anunță trecerea la cele veșnice, după o scurtă, dar grea suferință, a celui care a fost profesor Gheorghe Dolinski, în vârstă de 76 de ani, intelectual de o deosebită valoare, cu o bogată și îndelungată carieră pedagogică, om de presă și televiziune, scriitor și publicist, președinte în exercițiu al societății noastre. Îi vom păstra o vie și neștearsă amintire. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“ este mesajul de adio transmis de cei ce i-au fost colegi sau învățăcei.

Joi, 11 februarie, Gheorghe Dolinski s-a întors în pământul satului său natal, Arbore, din județul Suceava.

De-a lungul activității sale, Gheorghe Dolinski a scris 15 cărți, sute de articole în presa locală, iar pentru comunitatea din Arbore și-a adus o contribuție importantă prin scrierile sale, printre care se numără monografia „Arbore, străveche vatră de etnografie și folclor“, „Jurnal de fronturi“ sau „Personalități arborene“, deși nota cândva că „eşti bun pentru comunitate numai după ce treci în lumea drepţilor“. De altfel, a fost pasionat de filatelie și a participat la mai multe expoziții naționale și internaționale, unde a primit peste 250 de premii în perioada 1990-2016. În cursul anului 2002, el a fost desemnat cetățean de onoare al comunei Arbore, pentru ca în 2004 să primească medalia „Meritul cultural“ în rang de cavaler din partea președintelui României.

Din 1862

Societate istorică a Bucovinei, înființată la Cernăuți, în anul 1862, Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina s-a reactivat în 1990 și are sediul central la Rădăuți, iar în Transilvania există în prezent filiale la Brașov, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș. La Sibiu, grupul de inițiativă al Societății, din care fac parte teologul Ciprian Onica, artiștii Bianca și Vlad Hasna și jurnalistul Mihai Colibaba, și-a început activitatea în noiembrie 2018.

Răspunde