Călin Hăndăbuț, ostașul cu suflet de artist

Călin Hăndăbuț, ostașul cu suflet de artist

Treceți, batalioane române… Subcarpații! Un militar al Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, pasionat de folclorul arhaic, are o carieră muzicală impresionantă.

Poate l-ați remarcat la animațiile culturale din Muzeul ASTRA sau poate l-ați văzut chiar la Untold…

Sergentul Călin Hăndăbuț, care astăzi își sărbătorește ziua de naștere, este instrumentist în cadrul Muzicii Militare a Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, tată a trei copii minunați, și îmbină armonios disciplina și conduita specifică unui militar cu muzica, preocuparea pentru folclorul arhaic românesc și instrumentele tradiționale, potrivit reprezentanților AFT Sibiu.

Călin studiază muzica de mic. În liceu a descoperit cavalul românesc, iar în prezent „țese” semne auditive pe pânza sufletului, cântă ritmuri arhaice în timpuri moderne și astfel recrează și adaptează magia timpurilor de altădată. Pasiunea sa pentru muzică a pornit din familie, fiind călăuzit spre arta muzicii de tatăl său, care este acordor de piane și chitarist. A studiat clarinet și muzică clasică, iar în prezent cântă la peste 15 instrumente de suflat tradiționale. În timp, a acumulat o mică colecție, iar instrumentul care l-a fermecat cu sunetul său este cavalul.

Călin Hăndăbuț: „Sunt pasionat de instrumentele de suflat arhaice, cele românești (fluiere de diferite tipuri, tulnic, tilincă, bucium, cimpoi, drâmbă, ocarină etc.) și nu numai. Consider că fiecare om are un talent, iar dacă acesta este înmulțit și dăruit, atunci și-a împlinit rolul. Rolul muzicii în lume este să aducă ordine, să unească, nu să dezbine!”

Îmbrăcat în costum popular, el a dus folclorul pe cea mai înaltă scenă din România, Vârful Moldoveanu, și a promovat ritmurile arhaice în fața a 70.000 de oameni pe scenele festivalurilor „Untold” și „Electric Castle”, deschizând concertele trupei Subcarpați, din care face parte de trei ani de zile.

Pe lângă aparițiile din cadrul concertelor „Subcarpați”, și-a înființat propria trupă, intitulată „Hanu’”. „Alături de colegii mei de trupă fac trecerea dintr-o lume în altă lume. Din lumea strămoșilor noștri care cântau la fluier, acompaniați de cobză sau țambal și ritmul dobei, în lumea modernă de azi. Eu zic că aceste ritmuri arhaice le avem toți în interiorul nostru și nu vor dispărea, de aceea se formează acea magie. În cadrul proiectului «Culese din cartier» se află și trupa «Hanu’», care încearcă se recreeze acel iz de muzică veche românească de care vorbeam”, a mărturisit artistul de la AFT despre proiectul său de suflet.

Călin împărtășește pasiunea sa și cu cei dornici să descopere frumusețea acestor instrumente, susținând ateliere de caval alături de fondatorul trupei „Subcarpați”, MC Bean.

Răspunde