În zilele noastre, nimeni nu poate contesta rolul extraordinar jucat de medicamentele sintetice în tratamentul unor boli considerate incurabile, până la apariţia lor în terapeutică, cu circa 150 de ani în urmă, ceea ce însă reprezintă foarte puţin timp în evoluţia speciei umane.
Dar medicamentele sintetice, pe lângă numeroasele beneficii, au şi o serie de aspecte negative, ca de exemplu:
- produc deseori reacții adverse;
- medicamentele alopatice se adresează în special tratamentului simptomatic al diverselor boli şi mai puţin prevenţiei (profilaxiei) acestora;
- sunt scumpe, îngreunând bugetele destinate sănătăţii şi prin aceasta devin greu accesibile în ţările sărace sau în curs de dezvoltare;
- au limite în tratamentul unor afecţiuni greu curabile, cum sunt diversele forme de cancer, SIDA, malaria, TBC, boala Alzheimer ş.a.
Avantajul metodelor complementare faţă de alopatie rezidă în faptul că:
- au un rol important în prevenirea diverselor boli, deci au un efect profilactic remarcabil;
- nu produc – sau produc mai rar – reacţii adverse decât medicamentele sintetice;
- se pot administra unor categorii speciale de bolnavi (sugari, gravide, lăuze, bătrâni), la care medicamentele sintetice sunt contraindicate sau restricţionate;
- sunt mai ieftine decât medicamentele sintetice, ceea ce le face mai accesibile pentru pacienţi;
- se pot administra timp îndelungat bolnavilor cronici cu: hipertensiune, diabet, reumatism ş.a., fără să producă dependenţă. Acest fapt este extrem de important într-o lume care îmbătrâneşte din ce în ce mai mult și în care se remarcă creșterea numărului de bolnavi care suferă de diverse afecțiuni cronice.
Pentru medicina zilelor noastre, o combinație dintre metodele oferite de medicina alopatică și cea tradițională reprezintă o cale eficientă de prevenție și tratament al diverselor maladii acute și cronice, care din păcate fac ravagii în rândul populației din România, dar și la nivel internațional.
Urmăriți noua serie de articole dedicate terapiilor naturale în rubrica noastră “Doctor Natura”!
Medicina integrativă, care reunește realizările excepționale ale medicinii moderne, cu puterea tămăduitoare ale diverselor terapii “blânde”, reprezintă calea de urmat în secolul XXI.