Astrid Fodor: “Turismul se potrivește foarte bine caracterului Sibiului”

Astrid Fodor: “Turismul se potrivește foarte bine caracterului Sibiului”

Municipiul Sibiu – desemnat European Best Destination 2021 – merită vizitat fiindcă poate oferi o experiență personalizată pentru fiecare turist, a declarat primarul Astrid Fodor pentru “Strada Cetății”.

Edilul șef îi îndeamnă pe cei care intenționează să călătorească la Sibiu să se bucure de farmecul arhitecturii din centrul istoric, Grădina Zoologică și Muzeul în aer liber, drumețiile în natură, gastronomia sibiană și evenimentele culturale de care orașul niciodată nu duce lipsă.

Descoperiți Sibiul la pas!

“Sibiul este deosebit de orice altă destinație turistică din simplul motiv că poate oferi o experiență personalizată, având o ofertă suficient de diversă pentru a fi pe placul fiecăruia. În 2021, recomand turiștilor care ajung la Sibiu să viziteze centrul istoric: Piața Mare și Piața Mică, cu imobilele istorice și terasele cochete, Piața Huet pe care o vom mobila anul acesta, transformând-o într-un spațiu de întâlnire și relaxare, Piața Schiller, strada Cetății cu turnurile reabilitate și redeschise publicului după mai multe decenii, străduțele înguste și pasajele pietonale, dar și orașul de jos cu farmecul străzilor pavate cu piatră de râu. Tot aici vor găsi catedrala ortodoxă, catedrala evanghelică recent reabilitată, biserica romano-catolică cu arhitectura sa deosebită, dar și Biserica Ursulinelor sau sinagoga. Muzeul Brukenthal, Casa Albastră, Casa Artelor, Muzeul de Istorie, Muzeul Farmaciei sunt, de asemenea, foarte interesante pentru vizitatori”, consideră Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Turnurile de pe strada Cetății au fost recent reabilitate și redeschise pentru vizitare

Ieșind în afara orașului istoric, Grădina Zoologică și Muzeul în aer liber al civilizației tradiționale vor oferi o plimbare plăcută într-un cadru natural deosebit, în opinia primarului Fodor.

“Sperăm ca în curând Baia Populară să se poată deschide, în prezent zonele de activități și bazinele de înot fiind închise ca măsură de protecție în contextul epidemiei. Clădirea a fost modernizată și complet regândită ca funcțiuni. În acest an, vom finaliza și amenajarea Lacului Binder, ceea ce va oferi o alternativă bună de petrecere a timpului liber prin activități sportive și de agrement. În egală măsură, îi invit să se bucure de traseele de drumeție pe care regiunea le oferă prin intermediul parteneriatului cu Eurorando, un organism european recunoscut în acest domeniu.

Și pentru că Sibiul se simte cel mai bine în tihnă, invit oaspeții să se bucure de experiența gastronomică a regiunii luând masa pe una dintre terasele sau în unul din restaurantele orașului.

Așa cum este deja recunoscut, cultura este parte din caracterul orașului și de aceea, pentru o experiență completă, turiștii sunt invitați la un spectacol la Teatrul «Radu Stanca», la Teatrul «Gong» sau la Filarmonică, sălile de spectacole fiind deschise cu o capacitate limitată.

În rezumat, vă invit să simțiți Sibiul prin filtrul propriu, conturându-i imaginea pe măsura a ceea ce vă mișcă pe fiecare dintre dumneavoastră!”, le transmite Astrid Fodor cititorilor noștri.

Turismul, motor de dezvoltare

În contextul în care se împlinesc 10 ani de când Sibiul a fost cotat pentru prima oară cu 3 stele Michelin și a rămas până astăzi singurul oraș din România care deține calificativul maxim acordat de prestigiosul ghid turistic internațional, autoritățile locale continuă să mizeze pe potențialul turismului cultural. Mai ales că, în 2007, orașul a purtat titlul de Capitală Europeană a Culturii. După experiența anului 2019, când județul Sibiu a fost promovat sub genericul programului Regiune Gastronomică Europeană, s-au profilat și alte posibilități de a atrage turiștii.

“Turismul, ca industrie, se potrivește foarte bine caracterului Sibiului, un oraș istoric cu un patrimoniu construit și natural foarte valoros, cu o viață culturală dinamică și atractivă. Dezvoltarea turismului în Sibiu și accentul pus pe această ramură economică s-a evidențiat începând cu 2004, când Sibiul a fost adus în atenția publică drept viitoare Capitală Culturală a Europei. Din acel moment, Primăria Sibiu a luat măsuri concrete de creștere a calității destinației Sibiu prin modernizarea infrastructurii, construcția unui aeroport internațional împreună cu Consiliul Județean, promovarea orașului la târgurile turistice europene și, foarte important, crearea unui calendar de evenimente culturale care să atragă turistul prin dinamica vieții orașului. Această direcție s-a menținut în ultimii 10 ani și se menține și astăzi, ca parte din strategia de dezvoltare a Sibiului”, ne-a precizat Fodor.

Primăria a continuat în acești ani să investească în patrimoniul public construit.

“Doar în ultimii 3-4 ani s-au reabilitat cinci obiective emblematice ale orașului istoric: imobilul istoric din Piața Mică 22, clădirea din Piața Mică 25, clădirea datând din 1904 a Băii Populare Sibiu, turnurile de pe strada Cetății și zidul cetății de pe bulevardul Coposu”, amintește primarul.

Fiindcă Sibiul s-a profilat și ca o locație de turism cultural, Primăria Sibiu continuă să susțină prin Agenda Culturală și Agenda Sport evenimente care atrag atât sibienii, cât și turiștii. Sumele investite în aceste agende au crescut din 2014 până în prezent, excepție făcând anul 2020, când pandemia a afectat desfășurarea acestor manifestări.

“Zeci de proiecte finanțate de Primăria Sibiu generează anual peste 150 de evenimente deschise publicului larg. La acestea se adaugă numeroase spectacole organizate de instituțiile de cultură ale orașului, dintre care cel mai amplu și profilat este, fără îndoială, Festivalul Internațional de Teatru”, a mai menționat Astrid Fodor în interviul acordat pentru “Strada Cetății”.

“Sibiul a continuat să își contureze noi dimensiuni”

Cu toate că ne aflăm încă în pandemie, municipalitatea continuă promovarea destinației turistice Sibiu la târgurile de profil, dar și prin inițiative dedicate prezentării orașului turistic și menținerii acestuia în atenția turiștilor de pe plan internațional.

„Vă invit să simțiți Sibiul prin filtrul propriu, conturându-i imaginea pe măsura a ceea ce vă mișcă pe fiecare dintre dumneavoastră!” este mesajul primarului Astrid Fodor

“Un exemplu în acest sens este acela că am înscris Sibiul în competiția celor mai bune destinații turistice europene, orașul nostru obținând rezultate bune și o vizibilitate importantă atât în 2020, cât și în 2021, confirmându-se astfel eforturile depuse de comunitate și autorități pentru dezvoltarea turismului. Sibiul este European Best Destination și în 2021, urmând să fie promovat în presa internațională de profil pe tot parcursul anului.

O destinație turistică atractivă este una care se reinventează constant și găsește mereu noi atracții pentru a le prezenta oaspeților. Din acest motiv, Sibiul a continuat să își contureze noi dimensiuni. În 2019, cultura gastronomică a zonei a fost pusă în lumina reflectoarelor, iar în 2021 vom pune accent pe potențialul regiunii Sibiului ca locație excelentă pentru drumeții.

Toate aceste eforturi ale autorităților de a crea premisele dezvoltării turismului au contribuit la o creștere economică în acest domeniu. HoReCa locală a avut astfel un partener în Primăria Sibiu care a pus la punct orașul, a promovat potențialul turistic al acestuia și a adus turiștii în oraș prin evenimentele culturale și sportive”, au explicat reprezentanții Primăriei, pentru “Strada Cetății”.

„În 2021, ne putem baza mai degrabă pe turismul intern”

Municipalitatea își concentrează eforturile pe promovarea Sibiului ca destinație sigură și mizează anul acesta pe turismul intern.

“Anul 2020 a însemnat pentru turismul sibian un test de anduranță. În contextul restricțiilor de mișcare impuse populației pentru propria protecție, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, turismul a înregistrat o scădere dramatică. Din acest motiv, pe lângă sprijinul acordat de autoritățile centrale, Primăria Sibiu a acordat celor din HoReCa locală o serie de facilități fiscale care să atenueze impactul negativ al pandemiei asupra acestui sector economic important pentru Sibiu.

Totuși, în perioadele în care incidența cazurilor a fost mai mică și s-a permis deplasarea în scopuri turistice, Sibiul a primit turiști, în marea lor majoritate români. Estimăm că la fel vor sta lucrurile și în anul 2021, când ne putem baza mai degrabă pe turismul intern și mai puțin pe turiștii externi, în contextul în care mai multe țări impun în continuare restricții de deplasare și carantină la întoarcerea în țara de origine. Prin urmare, în anul 2021, Primăria Sibiu va orienta promovarea destinației Sibiu către piața internă, pregătind însă și menținând în paralel și promovarea externă a orașului, scopul fiind acela ca Sibiul să rămână în atenția turiștilor externi care își planifică din timp deplasările și vacanțele”, a subliniat primarul Astrid Fodor.

Proiecte noi: ghid audio, investiții pentru agrement, dar și în domeniul patrimoniului

Pentru a-și întâmpina oaspeții în siguranță, echipa lui Fodor s-a gândit la tururi ale centrului istoric pe cont propriu, cu suportul unui audio guide care va fi lansat în luna martie, extinderea teraselor din centrul istoric pentru asigurarea distanțării fizice, dar și drumeții pe trasee din oraș și din împrejurimi, experiențe gastronomice și activități pentru timpul liber.

“Primăria Sibiu va continua în acest an și investițiile în obiectivele de patrimoniu și de agrement și sport. Transformarea Lacului Binder în obiectiv de agrement și sport se va finaliza în acest an. De asemenea, sunt în curs crearea unui art parc între zidurile de pe strada Cetății și reamenajarea Pieței Huet pe care sperăm să le finalizăm în 2021, dacă procedurile de achiziție se desfășoară fără probleme.

Primăria pregătește, de asemenea, proiecte pentru reparații generale la Turnul Sfatului, amenajarea dealurilor Gușteriței pentru sport și ecoturism, crearea unei spațiu pentru agrement și evenimente culturale în Pădurea Dumbrava, amenajarea unui centru pentru sport și agrement în lunca Cibinului – La Cascade, a unui centru pentru conferințe și spectacole și reamenajarea celui mai mare parc al Sibiului – Sub Arini”, a detaliat edilul-șef pentru “Strada Cetății”.

Turiștii vor găsi în Sibiu și un oraș prietenos cu bicicliștii, precum și un transport public mai inteligent.

“Pista de biciclete care leagă cartierul Ștrand de parcul Sub Arini este aproape de finalizare, vor începe lucrările de amenajare a pistelor pentru biciclete pe malurile Cibinului, pe Calea Dumbrăvii și pe str. Podului și se lucrează pe proiecte pentru crearea de piste și pe Calea Șurii Mici, bulevardul Mihai Viteazu și str. Rahovei. Legat de același subiect, anul acesta vor fi create 44 de centre de închiriere a 550 de biciclete, cu un sistem modern de gestionare și utilizare.

La capitolul mobilității smart, amintim Linia verde din centrul istoric, care va asigura transportul sibienilor și turiștilor în zona centrală cu microbuze electrice, degrevând zona de patrimoniu de traficul auto”, ne-a mai dezvăluit Astrid Fodor.

 

Răspunde