Vâscul, remediu miraculos în medicina populară

Vâscul, remediu miraculos în medicina populară

Plantă de leac binecunoscută în popor, vâscul se culege în decembrie și ianuarie. Se spune că el aduce noroc în casă, dar are și multe virtuți medicinale.

„Vâscul este purtător de noroc, de aceea se atârnă de Anul Nou la intrarea în casă. Poartă noroc și vindecă! Vâscul se indică în bolile de plămâni, în cazul tusei convulsive, în unele forme de cancer și pentru stimularea circulației sângelui în artere. Intern, vâscul se folosește sub formă de macerat: 2-3 linguri de plantă mărunțită se pun într-un sfert de litru de apă și se lasă la rece timp de 8 ore. Apoi se strecoară și se bea dimineața, în două reprize, jumătate pe nemâncate, jumătate după micul dejun. La fel se procedează și înainte și după masa de seară, timp de două sau trei săptămâni”, explică profesoara Aurelia Rusu, din Mediaș, o bună cunoscătoare a medicinei naturiste.

Planta este toxică în doze mari, de aceea nu se folosesc fructele sale, ci doar frunzele și ramurile tinere, iar frunzele nu se fierb. Cel mai bun și mai puțin toxic este vâscul care crește pe meri.

Răspunde