Trude Schullerus, o viață în culori

Trude Schullerus, o viață în culori

Se împlinesc astăzi, 24 ianuarie, 40 de ani de la moartea pictoriței sibience Trude Schullerus (1889-1981).

„Trude Schullerus s-a născut pe 3 mai 1889, la Agnita. Între 1906 și 1914, a studiat pictura și grafica la München, iar în anii 1923-1924, frecventează cursurile Academiei de Grafică și Meserii Poligrafice din Leipzig. După ani de călătorii prin Europa, devine pictoriță la Sibiu. A avut numeroase expoziții în țară și străinătate. Opera sa cuprinde tablouri în ulei, acuarelă și gravuri în acvaforte”, ne reamintește Irina Racovițan, de la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu.

Fiind de etnie săsească, Trude Schullerus a urmat liceul „Brukenthal” din Sibiu. Până în 1923, a pictat cu precădere schițe, acuarele și pânze pe ulei, reprezentând peisaje natale care vor fi expuse publicului în 1922, în cadrul unei prime expoziții proprii. În timpul studiilor la Leipzig, a avut ocazia unor călătorii în nordul Italiei și în zona Mării Baltice.

dr. Gudrun-Liane Ittu, cercetător ştiinţific: „La München, Trude Schullerus a cunoscut tendințele cele mai noi ale artei europene, pe care însă nu le-a urmat.”

După ce a realizat că arta ei nu poate căpăta maturitate decât în spațiul natal, s-a întors la Sibiu, ca „Heimatmaler” (artist autohtonist), unde a lucrat ca liber profesionist, inspirându-se integral din motive transilvănene, și a pictat țărănci, cetăți, flori sau peisaje naturale, multe dintre lucrări sale purtând influența stilului lui Paul Cézanne. Între anii 1930 și 1948, în cadrul fundației „Sebastian Hann”, a coordonat departamentul de artă populară.

În 1933, a organizat la Orlat un program de studiu al picturii şi culorilor, alături de alți artiști locali, precum Ernestine Konnerth-Kroner, Grete Csaki-Copony, Richard Boege sau Oskar Gawell. În urma acestui program, ei propun o nouă teorie a culorii.

Între 1942 și 1944 a participat la expoziția itinerantă „Artiști germani din România”, în Germania.

Rămasă în țară și după instalarea comunismului, Trude Schullerus a făcut parte din Asociația Artiștilor Plastici din România.

În 1971 i se organizează o expoziție retrospectivă la Casa Artelor din Sibiu, cu peste 100 de lucrări. Astăzi, un mare număr de creații reprezentative de-ale sale se află în patrimoniul Muzeului Bisericii Evanghelice din Sibiu.

Trude Schullerus a decedat în 24 ianuarie 1981, la vârsta de 91 de ani, și a fost înmormântată în Cimitirul Municipal.

Răspunde