Aroma bogată a salamului de Sibiu și tradiția sa de necontestat sunt atuurile apreciate de portalul culinar „Taste Atlas”, care îl menționează printre cele mai populare 50 de salamuri din Europa.
Pe lângă minunățiile italienești, franțuzești sau nemțești, de la „Mortadella” la „Nurnberger Bratwurste” sau „Fuet”, România intră cu două produse în topul celor mai îndrăgite specialități de salamuri și cârnați de pe Bătrânul Continent, publicat de tasteatlas.com.
„Făcut în conformitate cu o rețetă veche de peste 100 de ani, salamul de Sibiu este un tip de cârnat de porc maturat, afumat, produs în regiunea Sibiu din România. Se face cu slănină măcinată grosolan și bucăți de porc selectate cu grijă, file sau pulpă, aromate cu o selecție tradițională de condimente, inclusiv sare, piper și usturoi. Salamul de Sibiu trebuie maturat cel puțin 90 de zile, până când atinge calitățile aromatice dorite și dezvoltă o acoperire albă distinctă din mucegaiul nobil Penicillium Nalgiovensis. Salamul emană o aromă unică de fum, cu note delicate de usturoi. Pentru a gusta din plin bogăția aromei sale, salamul de Sibiu este feliat subțire și pur și simplu savurat cu niște pâine prăjită cu unt”, notează „Taste Atlas”, o platformă care reunește peste 45.000 de experți în gastronomie.
Specialități europene similare cu salamul de Sibiu sunt, potrivit publicației amintite, produsele iberice Chosco de tineo sau Chorizo Riojano, precum și Linguíça do Baixo Alentejo și Farinheira de Portalegre, ambele din Portugalia.
Al doilea produs autohton din top este babicul de Buzău, uscat și picant, care „se consumă de obicei ca aperitiv și este de obicei spălat cu rachiu de prune românesc, vin roșu sau bere rece” scriu cei de la Taste Atlas, care îl cotează chiar mai bine decât salamul de Sibiu, cu 4,7 stele.