Chef Bogdan Roman și-a pus la treabă toată priceperea și a reușit să obțină pâinea de casă perfectă pentru prăjit: fină, perfect dospită, cu găurele de aer mici, dese și de aceeași dimensiune, cu coaja foarte subțire, pe care se poate întinde cu ușurință untul.
În plus, ne asigură că este foarte ușor de făcut. Pe blogul său, bucătarul sibian a dezvăluit pas cu pas rețeta pentru două pâini toast mari. Dacă vreți să obțineți o cantitate mai mare sau mai mică, regula de bază este să folosiți 500 g făină la fiecare pâine de dimensiunea unei tăvi de cozonac.
Pâine toast
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 1 kg făină albă (650, 000, 420)
- 600 ml apă călduță
- o lingură de zahăr
- o lingură de sare
- 40-50 ml ulei (floarea soarelui sau măsline)
- 20 g drojdie proaspătă
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Într-un vas încăpător punem apă călduță. Atenție, să nu fie fierbinte! Dizolvăm zahărul, sarea, drojdia. Adăugăm uleiul și amestecăm bine.
- Punem și făina și începem să o amestecam cu lichidul folosind doar vârfurile degetelor, până se leagă cât de cât compoziția. Dacă nu mai avem lichid sau făină pe fundul vasului, înseamnă ca e timpul să o frământăm. O frământăm ușor, fără să transpirăm, cam 5 minute. Nu este nevoie de mai mult. Doar dacă aveți impresia că au ramas cocoloașe sau făină neîncorporată.
- Ungeți bine aluatul cu ulei și acoperiți-l bine cu o folie de plastic. Să nu rămână în contact cu aerul, pentru a nu se usca. De acum, trebuie să dospească. Îl puteți lăsa să dospească pe masa din bucătărie, la temperatura camerei, minim o oră sau îl puteți dospi rapid în cuptor la 40 grade în doar 30-35 minute. Dacă în acest timp și-a dublat volumul, o vom frământa din nou, 2-3 minute, până se lasă și eliminăm bulele cu aer.
- Împărțim aluatul în 2 jumătăți egale pe care le vom întinde sub forma unor cilindri de lungimea tăvilor de cozonac. Ungem bine cu ulei tăvile de cozonac și așezăm cei 2 „cilindri” de aluat pe fundul tăvilor. Cu ajutorul degetelor, întindem bine aluatul și în colțurile tăvilor, iar mijlocul încercăm să îl apăsăm un pic în interior. Ungem bine cu ulei suprafața aluatului.
- Trimitem tăvile înapoi în cuptor la 40 de grade pentru încă 30 de minute. După ce au trecut cele 30 de minute, ar trebui să avem tăvile aproape pline de aluat dospit.
- Scoatem tăvile și încingem cuptorul la 180 grade. Când s-a încins, băgăm tăvile în cuptor, unde vor sta 40 de minute.
- După ce au trecut cele 40 de minute, ar trebui să avem două pâini perfecte, cu o coajă ușor arămie și subțire. Stropim bine pâinile pe coaja de deasupra cu apă și le scoatem din tăvi. Le învelim în prosoape și le lăsăm să se răcească încet câteva ore.
[/directions]
„Tăiem pâinea doar după ce s-a răcit și ne bucurăm de un sandwich minunat!”, conchide Chef Bogdan Roman. Încercați și voi!