Comuna Turnu Roșu oferă câteva atracții turistice pentru care merită să faceți un popas.
Numită odinioară Porcești, această localitate aflată la poalele Făgărașilor, pe Valea Oltului, este una dintre cele mai vechi așezări românești din județul Sibiu și chiar din această parte a Transilvaniei.
Biserica ortodoxă a satului a fost zidită în 1653 și este ctitorită de domnitorul valah Matei Basarab. Tot la Turnu Roșu puteți vizita mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Iar în apropiere se află o rezervație de calcare eocene, formată acum 53 de milioane de ani, cu o mare varietate de faună marină fosilizată, de la nevertebrate până la dinți de rechini preistorici.
Dar comuna se mândrește și cu practicarea tradiționalului joc de oină, odinioară la fel de popular ca baseball-ul, sportul american cu care se aseamănă… izbitor.
O altă tradiție interesantă este boștinăritul, adică obținerea de ceară naturală din faguri de albine, un meșteșug unic în țară care încă se mai practică în satul aparținător Sebeșu de Jos.
Turnu Roșu este o comună bogată și când vine vorba de bucate, așa cum ne demonstrează această rețetă culeasă de Giorgiana-Bianca Cîrpătorea:
Musaca de cartofi din Turnu Roșu
- Timp de preparare: 1 h 30 min
- Dificultate: medie
[ingredients title=”Ingrediente pentru 4 porții”]
- 800 g carne tocată amestec
- 1 kg cartofi
- 2-3 ouă
- 250 ml smântână
- 1 ceapă
- 4 căței de usturoi
- 200 ml bulion
- 2 linguri de pastă de gogoșari
- 200 g cașcaval de vacă
- 70 g unt
- pătrunjel verde
- mărar verde
- sare și piper
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Curățăm ceapa și o tăiem solzișori. Curățăm usturoiul și îl tăiem feliuțe. Într-un vas, topim o linguriță de unt în care vom căli ceapa și usturoiul până devin sticloase. Adăugăm carnea tocată, pasta de gogoșari și amestecăm bine. Punem bulionul și lăsăm carnea să se prăjească aproximativ 10-15 minute.
- Curățăm cartofii și îi tăiem felii de 4-5 mm. Tocăm mărunt verdețurile și adăugăm jumătate din ele deasupra cărnii prăjite. Ungem cu unt un vas termorezistent și așezăm în el un rând de cartofi tăiați felii. Peste cartofi punem jumătate din cantitatea de carne tocată și cu ajutorul unei lingurițe punem 100 ml de smântână.
- Presărăm puțină verdeață și radem cașcaval deasupra. Punem al doilea rând de cartofi, carnea tocată rămasă, nivelăm cu ajutorul unei linguri, apoi adăugăm încă 100 ml de smântână, verdeața și cașcavalul ras. Batem bine ouăle, adăugăm smântâna rămasă, o amestecăm bine cu ouăle și o răsturnăm peste ultimul strat de cartofi. Apoi radem cașcavalul rămas, presărăm verdeața și câteva bucățele de ardei roșu tăiat cubulețe.
- Cuptorul a fost încălzit la 180 de grade Celsius în prealabil. Dăm vasul la cuptor pentru aproximativ o oră, până se coace musacaua și se face o crustă frumos coaptă, arămie.
[/directions]