Strada Cetății

Vești și povești să le-ndrăgești!

Medicina integrativă în mileniul III

timp de citire 2 min

Medicina integrativă, pe care unii o denumesc: complementară, alternativă, naturistă, holistică ş.a., îşi are originea în etnoiatrie, fiind adânc înrădăcinată în tradițiile milenare ale diverselor popoare de pe glob.

dr.farm. Ladislau Rosenberg
dr.farm. Ladislau Rosenberg
Urmăriți noua serie de articole dedicate terapiilor naturale în rubrica noastră “Doctor Natura”!

Americanii au dat denumirea de “medicină complementară şi alternativă” (Complementary and Alternative Medicine – prescurtat C.A.M.), denumire care în ultimii ani s-a răspândit în întreaga lume. Metodele terapeutice tradiţionale trăiesc în ultimele decenii o adevărată renaştere la nivel mondial, ele fiind recunoscute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) .

Aceste metode vin să completeze arsenalul terapeutic modern cu noi valenţe şi posibilităţi, care, alături de medicina alopatică, bazată pe medicamente de sinteză, întregeşte medicina zilelor noastre.

Metodele terapeutice complementare “au trecut proba aspră a timpului”, cum spunea renumitul medic şi publicist Arcadie Percek. Multe din metodele medicinii complementare și alternative, folosite cu succes și în zilele noastre, au o existenţă multimilenară. Aici trebuie să amintesc în primul rând Ayurveda, străvechea medicină indiană, care este atestată documentar de peste 5.000 de ani și acupunctura, originară din China, veche de peste 3.500 de ani, sau fitoterapia şi apiterapia, care sunt legate de începuturile existenţei umane pe Terra. În mileniul III, asistăm la o reevaluare a metodelor terapeutice tradiţionale, care s-au adaptat cerinţelor ştiinţifice specifice zilelor noastre şi au fost acceptate de lumea medicală.

Lasă un răspuns