Filarmonica de Stat Sibiu îl aniversează pe Mozart

Filarmonica de Stat Sibiu îl aniversează pe Mozart

Concertele speciale dedicate marilor personalități culturale continuă la Sibiu și în 2021, primul eveniment de acest fel fiind programat chiar de ziua lui Mozart, miercuri, 27 ianuarie, cu începere de la ora 19, la Sala Thalia.

Cvintetul de instrumentiști alcătuit din Ciprian Dancu – clarinet, Cosmin Fidileș – vioară, Irina Dancu – vioară, Gabriel Silișteanu – violă și Titus Tincu – violoncel vor intepreta două compoziții semnate de Franz Krommer (Cvartetul în Re major op.82 pentru clarinet, vioară, violă și violoncel) și, bineînțeles, Wolfgang Amadeus Mozart (Cvintetul pentru clarinet și coarde în La major, K.V. 581).

Născut la Sibiu în 1979, clarinetistul Ciprian Dancu a absolvit cursurile Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov în 2003. Începând cu anul 2017, a fost invitat în calitate de  profesor de clarinet la Academia de vară ICON ARTS Transilvania. Este artist “Leitner & Kraus” , celebra fabrică de clarinete de la Neustadt din Germania. Din 2002 și până în prezent, este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Cosmin Fidileș s-a născut în 1977, la Botoşani, unde a urmat Liceul de Artă „Ştefan Luchian”. Și-a perfecționat studiile muzicale în specializare Interpretare instrumentală la Academia de Arte „George Enescu” din Iaşi. Din octombrie 2000, este violonist al Filarmonicii de Stat Sibiu, în prezent ocupând postul de concertmaestru.

Născută în București, Irina Dancu a început studiul viorii la vârsta de 6 ani. A absolvit Liceul de Muzică ”Dinu Lipatti” în anul 2000, apoi cursurile Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov, în 2005. A acumulat o bogată experiență profesională fiind angajata Operei Brașov, a Filarmonicii Brașov, iar din anul 2007 până în prezent, a Filarmonicii de Stat Sibiu. Începând cu anul 2012, se implică în activități educaționale pentru copii prin programul “Learn with music”, având ca scop dezvoltarea muzicală a celor mici.

Gabriel Silișteanu a studiat viola în Bucuresti și a absolvit în 2010 Universitatea Națională de Muzică din București. Și-a aprofundat studiile muzicale în Graz, Austria la clasa profesorului Christian Euler și în Cluj cu profesorul Sorin Gherbanovschi. Gabriel Silișteanu activează din anul 2016 ca ”solist instrumentist – violă” în cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Născut pe 26 aprilie 1982, violoncelistul Titus Tincu își începe călătoria muzicală la Liceul de Muzică Sigismund Toduța din Cluj-Napoca. Urmează apoi studiile aprofundate la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa maestrului Marin Cazacu. Actualmente este prim violoncelist al Filarmonicii de Stat Sibiu.

Biletele pentru acest concert sunt puse în vânzare online, pe platforma iabilet.ro, și la casa de bilete a Sălii Thalia, la prețul de 30, respectiv 40 de lei.

Următorul concert este programat joi, 28 ianuarie, când orchestra Filarmonicii sibiene va urca pe scenă alături de dirijorul Cosmin Morariu și soliștii Raluca Stratulat (vioară) și Valentin Dimitrie Simion (violoncel).

Răspunde