„Reciclartă” de Sibiu

„Reciclartă” de Sibiu

Materiale de construcție recuperate din șantierele Sibiului primesc o nouă formă în lucrările artistului plastic Florin Viorel.

Florin Viorel semnează expoziția de debut în anul 2021 la Muzeul de Artă Contemporană, intitulată „Eclectic Land”.

„Artistul stabilit la Sibiu are această forță de a îmbina elemente diverse pentru a înfățișa natura (land). Cu o formare solidă și cu un mediu artistic sibian care îi oferă cele mai eclectice și diverse moduri de creație și inspirație, artistul Florin Viorel reciclează vechi materiale de construcție (în special tablă și cupru) de la vechile clădiri restaurate din cetate, inserându-le în lucrările sale. Iată cum acel catalizator pe care îl identificăm la artistul Florin Viorel cu acel genius loci sibian este întâlnit în construcțiile existente în armonie cu cele informale, în clădiri, dar și în oameni, în monumente, dar și în idei, în prezent, dar și în istorie.

Această combinație între pânză, culoare și materialul de cupru sau tablă denotă un caracter puternic, dar totodată și sensibil, vibrant, dar și retras. Artistul pendulează între mânuirea pensulei și cea a focului și a ciocanului, existând aici o opțiune luată în manieră personală de experiment și provocare.

Și mai e un lucru ce este necesar de a fi menționat. Există un arc peste timp. În 2007, în același spațiu, maestrul Ioan Sbârciu (mentorul artistului) deschidea expoziția «Peisaj, Om și Lucru, arta care stabilește reguli», iar acum, în 2021, artistul Florin Viorel (ucenicul) deschide o expoziție intitulată «Eclectic Land», care prezintă natura în varianta proprie. Prima expoziție menționată în anul eveniment al Sibiului – Capitală Culturală Europeană, iar cea de acum, prima expoziție în anul aniversar «3 secole Brukenthal»”, a declarat dr. Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției.

Expoziția „Eclectic Land” poate fi vizitată la Muzeul de Artă Contemporană de pe str. Tribunei, nr. 6, până pe 28 februarie.

Răspunde