Artă, antreprenoriat, acasă! Muzeul ASTRA își anunță noua misiune

Artă, antreprenoriat, acasă! Muzeul ASTRA își anunță noua misiune

Primul hub cultural creativ din România va funcționa la Sibiu, din 2024, datorită unui proiect care ilustrează noua misiune a Muzeului ASTRA.

Muzeul ASTRA a lansat, astăzi, în mod oficial, proiectul „Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.)”. Evenimentul a fost organizat în fața Casei Artelor din Piața Mică.

„Proiectul de restaurare a Casei Artelor va genera un liant între meșteșugari și inima unui oraș istoric, cum este Sibiul, o urbe de nivel european. Va genera conexiuni puternice bazate pe tradițiile multiculturale. Casa Artelor va deveni un hub pentru ateliere interactive, animate de prezența meșterilor. Totodată, trebuie menționată aici și importanța economică pe care o va avea un astfel de spațiu. Perioada grea a pandemiei ne-a afectat pe toți, implicit și pe meșterii tradiționali. Așadar, Casa Artelor va fi cu siguranță un real generator de venituri sustenabile pentru cei care duc tradițiile mai departe, dar și o sursă de obiecte utile și de calitate pentru localnici și turiști deopotrivă. Implementarea unui astfel de proiect major este un real exemplu de bune practici în managementul cultural. În același timp, proiectul va genera o serie de resurse pentru județul Sibiu, acoperind cu succes nevoile identificate în dezvoltarea unui turism cultural de calitate, plasarea pe piața muncii a resursei umane cu competențe certificate pentru intervențiile specifice în arhitectura vernaculară și urbană, istorică, și probabil o șansă a ruralității. Colaborarea cu partenerul din Norvegia va genera, sperăm noi, o strategie asumată la nivelul autorității, iar la nivel național, un exemplu de bună practică. Îmi asum astfel o nouă etapă în misiunea pe termen lung a Muzeului ASTRA”, a explicat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

Ciprian Ștefan, director Muzeul ASTRA: „În România, în momentul de față, ruralitatea se află la răscruce. Noi o să avem, probabil, o contribuție destul de importantă, în așa fel încât să nu mai construim drumuri aiurea, ci să construim drumuri de rămas acasă!”

Potrivit proiectului de restaurare, la parterul Casei Artelor vor fi reamenajate Galeriile de Artă Populară, unde sunt comercializate obiecte de artizanat, lucrate de meșteri tradiționali din județul Sibiu și din toată țara. Tot aici, sunt prevăzute spații pentru ateliere meșteșugărești, în care se vor putea implica localnicii. De asemenea, la parter va fi amenajată o cafenea culturală. La etajul clădirii vor fi trei spații pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, expoziții temporare și evenimente culturale. Iar la mansardă, proiectul își propune o expoziție inovativă despre meșteșugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean.

„Proiectul lansat azi de Muzeul ASTRA este veriga care unește promovarea patrimoniului nostru cultural cu valorizarea resurselor vii pe care județul nostru le are prin munca neobosită a meșterilor și a creatorilor populari. Aceștia duc cu pasiune mai departe generațiilor viitoare datinile, obiceiurile și credințele, dar și meserii din străbuni, iar nevoia de a le oferi atât un spațiu creativ dedicat special lor, cât și sprijin în pregătirea profesională, prin consolidarea antreprenorialului cultural, sunt esențiale în definirea identității noastre, în creșterea nivelului de educație și în promovarea județului Sibiu”, a apreciat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Proiectul, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim/MiST (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024. Acesta are o valoare totală de 2.476.991,74 euro, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 1.939.335,35 euro.

„Pentru noi, această cooperare este fundamentală în ceea ce priveşte dezvoltarea noastră viitoare. Ca muzee, jucăm un rol important în societate şi transmitem generațiilor viitoare cunoştințele noastre, istoria noastră. Depinde de noi felul în care le prezentăm şi le transmitem generațiilor viitoare”, a mărturisit Karen Espelund, directorul executiv al MiST.

Răspunde