Artiști în slujba baronului Brukenthal

Artiști în slujba baronului Brukenthal

Sibiul va avea, în acest an, o statuie a baronului Brukenthal în Piața Mare, iar costurile de realizare a monumentului vor fi suportate de Rotary Club Sibiu și Boromir SA, anunță Muzeul Brukenthal.

Concursul de proiecte pentru statuia baronului, destinat artiștilor cu experiență, a fost lansat de Ziua Culturii Naționale. Viitorul monument ar trebui să aibă o înălțime de maxim 3 metri, cu un soclu de inspirație barocă de maxim 60 cm, iar protagonistul să fie înfățișat în picioare, înveșmântat cu Ordinul Sf. Ștefan. Ultima zi de depunere a proiectelor este 26 februarie, urmând ca pe 1 martie să aflăm numele câștigătorului. Conform organizatorilor, juriul este alcătuit din 13 membri: reprezentanți ai autorității locale, oameni de cultură, istorici, profesori și artiști.

Cosmin Mihai Iuga, președinte Rotary Club Sibiu: „Este un gest extraordinar pentru fiecare dintre noi, membrii Rotary. Dacă Samuel von Brukenthal și-a pus întreaga avere comunității, cred că este și rândul nostru ca fiecare, după posibilități, să contribuim la realizarea acestui monument. Va dăinui secole de-a rândul, va vorbi tuturor și va fi un model pentru generațiile viitoare. Sperăm să avem idei și soluții frumoase pentru ca juriul format să decidă cea mai bună soluție. Cred că în istoria recentă a Sibiului, după momentul 2007 și a Summit-ului de la Sibiu, amplasarea statuii baronului Brukenthal este un fapt nu doar important, dar și o reparație istorică și culturală. Este rolul nostru acum, la 300 de ani de la nașterea sa, să putem să realizăm acest monument.”

„Acest monument a fost gândit de câțiva ani de către domnul prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Național Brukenthal. Avem acum prilejul, la aniversarea celor 300 de ani de la nașterea baronului, cu sprijinul membrilor și a conducerii Rotary Club Sibiu și a firmei Boromir SA, să realizăm acest deziderat ca în apropierea Palatului Brukenthal din Sibiu să amplasăm într-o manieră majestuoasă chipul celui care nu a fost doar o personalitate istorică importantă a Transilvaniei, ci a fost cel care a lăsat moștenire un patrimoniu valoros și un model extraordinar. Este poate cea mai importantă personalitate marcantă a istoriei orașului nostru cu merite deosebite în dezvoltarea orașului și cel mai important colecționar de pe teritoriul actual al României care a pus bazele celui de-al treilea muzeu deschis publicului din lume și primul din România. Așadar, considerăm că realizarea unei statui în onoarea baronului este cel mai firesc gest pe care noi, cei de astăzi, putem să îl realizăm și să îl lăsăm moștenire viitorului. Este totodată și o bucurie și un respect pe care, în mod firesc, îl arătăm membrilor și prietenilor din Rotary Club Sibiu pentru că, iată, au dorit să își lege pentru eternitate numele prin realizarea acestui monument. În ajutor pentru finanțarea proiectului avem și Boromir SA, un prieten devotat al Muzeului Național Brukenthal și al acțiunilor culturale și sportive din Sibiu. Nu cred că mai e nevoie să menționez aici de amplul proiect ajuns acum în al treilea an intitulat «Descoperă noul gust al culturii», un proiect unic în lume, din câte știu eu, în care, iată, în fiecare an sute de mii de biscuiți Divertis sunt dăruiți tuturor vizitatorilor prin generozitatea domnului Mircea Ureche. Să dea Dumnezeu să fim sănătoși și să ne bucurăm împreună, la dezvelirea acestui monument”, a declarat Alexandru Chituță, șeful secției Educație, Marketing, Comunicare și Secretariat din cadrul Muzeului Național Brukenthal.

Răspunde