Anul Brukenthal. Cum îl sărbătorim?

Anul Brukenthal. Cum îl sărbătorim?

În 2021, se împlinesc 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal.

Cu această ocazie, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu pregătește un plan cultural aniversar și anunță că ilustrul guvernator al Transilvaniei ar putea fi onorat cu o statuie amplasată în Piața Mare.

”Anul 2021 are o importanță deosebită pentru Muzeul Național Brukenthal, în special, dar și pentru orașul Sibiu, pentru România și pentru instituțiile muzeale în general. Sărbătorirea celor 300 de ani de la nașterea întemeietorului muzeului ce îi poartă numele ne obligă la realizarea unei agende culturale deosebite. Deja am început anunţarea acestui an prin bannerele de pe drumurile publice și europene, în planul media, la sediile muzeului, vom începe și în câteva zone din Sibiu și apoi vom organiza expozițiile și celelalte evenimente pe care le vom realiza cu partenerii noștri. Și în acest an, se va continua Stațiunea Muzicală Brukenthal pe care o va derula Filarmonica de Stat Sibiu, căreia îi mulțumim pentru implicare. Suntem în discuții cu Rotary Club Sibiu pentru ridicarea unei statui Brukenthal și amplasarea acesteia în Piața Mare din Sibiu”, a declarat dr. Alexandru Chituță, șef secție Marketing.

Brukenthal nu și-a dorit o statuie

Dezbaterea pe tema unui monument dedicat lui Brukenthal a apărut în septembrie 2018, când sculptorul german originar din Sibiu Peter Jacobi a propus un proiect de artă contemporană monumentală publică de celebrare a personalității și moștenirii culturale a baronului Samuel von Brukenthal, în condițiile în care Brukenthal a lăsat scris în testamentul său că nu dorește să fie reprezentat printr-o statuie. Macheta Pavilionului Memorial Brukenthal a fost prezentată la Centrul de Informare Turistică din cadrul Primăriei Sibiu, în prezența primarului Astrid Cora Fodor. „În testamentul lui Brukenthal este un pasaj în care nu dorește o statuie a persoanei sale, ‘pavilionul’ respectă acest deziderat prin factura sa ca atare”, a explicat Peter Jacobi, la momentul respectiv.

Macheta Pavilionului Memorial Brukenthal, propus de artistul Peter Jacobi spre amplasare în spațiul public din Sibiu

Născut în 1721, baronul Samuel von Brukenthal – guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei între 1777 și 1787 – a rămas în memoria colectivă nu atât prin rolul politic și administrativ pe care istoria i l-a conferit, ci prin realizările culturale pe care și le-a asumat, în opinia prof.univ.dr. Sabin Adrian Luca, directorul general al Muzeului Național Brukenthal.

De la Sibiul lui Brukenthal la Capitala Culturală Europeană

„Înainte de toate, von Brukenthal este întemeietorul primului muzeu public deschis pe teritoriul de astăzi al României – Muzeul Brukenthal, o instituție a cărei activitate bicentenară am sărbătorit-o în anul 2017. Rodul activității sale de colecționar reunește peste 1.000 lucrări de pictură (sec. XV – XVIII), aproximativ 1.000 stampe (gravură europeană sec. XVI – XVIII) și 2.000 planșe incluse în albume, un fond de carte de aproximativ 16.000 volume, impresionante colecții de numismatică, minerale și antichități dăruite publicului, pe care l-a considerat moștenitorul său spiritual. Protector al cercurilor artistice locale, de la pictori la muzicieni, Samuel von Brukenthal a așezat tiparele mediului cultural sibian ce avea să se concretizeze, în anul 2007, în cea dintâi Capitală Culturală Europeană a țării noastre. Standardizarea supraviețuirii umane, în vremurile actuale, privește indicatori ce țin de calitatea fizică și socială a vieții. Supraviețuirea valorilor culturale, produse de marile spirite ale omenirii, se datorează unor personalități precum Samuel von Brukenthal, prin grija căruia putem vorbi astăzi în România de Tițian, Veronese, Cranach, Van Eyck, Brueghel, Memling, ca să numim doar câțiva din maeștrii ce pot fi admirați în expoziții. Vasta moștenire lăsată de baronul Samuel von Brukenthal ne îndeamnă să omagiem, în anul 2021, importanța activității sale de colecționar și întemeietor de instituții de cultură, cu prilejul împlinirii a trei secole de la nașterea sa”, a declarat Sabin Luca.

Răspunde