Zamă de hrean ca la Gura Râului

Zamă de hrean ca la Gura Râului

La tăiatul porcului, tradiția le impune localnicilor din Gura Râului să pregătească o zamă de hrean, un fel de mâncare potrivit și pentru masa de Crăciun.

“Zama” se prepară cu zeamă de varză murată, așa că nu se sărează deloc, potrivit specialiștilor de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu.

Pentru 5 litri de ciorbă este nevoie de următoarele ingrediente: 1,5 kg carne mai grasă, de la gâtul porcului, 1 rădăcină de hrean, 2 morcovi, 1 ceapă, o jumătate de ţelină, 5 gălbenuşuri, 300 ml smântână grasă, 2 – 3 litri zeamă de varză murată, 3 – 4 litri apă.

Iar pentru a face o zama ‘să meargă la suflet’, cum spun gospodinele din zonă, trebuie urmaţi mai mulţi paşi pentru a ajunge la preparatul care să ne încânte simţurile.

Carnea de porc se taie în cuburi mai mari şi se pune la fiert în apa amestecată cu zeama de varză, după gust. După câteva clocote, se spumează ciorba şi se adaugă legumele întregi, doar curăţate.

Când legumele sunt fierte, se scot şi se lasă ciorba să se domolească.

Pentru dresătură, într-un bol, se freacă bine gălbenuşurile cu smântâna, apoi se adaugă treptat câte un pic de ciorbă. Când dresătura ajunge la temperatura ciorbei din oală, dresătura se toarnă peste ciorbă, iar în final se rade hrean, după gust.

Răspunde