Mulțumim pentru rețetă doamnei Maria Grancea din Avrig!
Cu mai puțin de 400 de locuitori, Nou Român, sătucul de la poalele sudice ale Podișului Hârtibaciului, este cea mai mică localitate a comunei Arpașu de Jos și singura aflată pe partea dreaptă a râului Olt. Cartoful, aclimatizat în zonă acum vreo 250 de ani, la inițiativa baronului Brukenthal, se află la mare cinste în bucătăria tradițională a Țării Făgărașului, așa că nu putea lipsi din caietele de rețete ale gospodinelor din Nou Român.
Zamă bătrânească de crumpene
- Timp de preparare: 40 min.
- Dificultate: medie
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 100 g slănină afumată
- 1 legătură de ceapă verde sau o ceapă mare uscată
- 2 morcovi
- 1 țelină mică
- 1 păstârnac mic
- 4-5 cartofi
- 1 ardei roșu sau o linguriță de boia dulce
- frunze de leuștean și de tarhon
- 1 cană bulion
- 1 ou
- 1/2 cană smântână dulce
- sare după gust
- 2-3 linguri de oțet de mere
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se taie slănina felii subțiri, se rumenește, apoi se adaugă zarzavatul tăiat mărunt.
- Se stinge cu apă, se lasă să clocotească puțin, apoi se adaugă cartofii, se potrivește de sare, iar când aceștia sunt fierți se adaugă bulionul și se mai lasă câteva clocote.
- Ciorba se ia de pe foc, se drege cu oul bătut cu smântâna, se pun frunzele tăiate mărunt și se acrește cu oțet de mere.
[/directions]