Imagini de poveste din munții României, realizate de fotograful sibian Emil Fischer și colaboratorii săi, acum mai bine de 100 de ani, sunt expuse la Muzeul Brukenthal.
„Expoziția de față, prima dintr-o serie dedicată fotografiei montane de epocă, dorește să fie o scurtă prezentare comparativă între turismul montan și viața de zi cu zi a locuitorilor din zona de munte a României, în prima jumătate a secolului XX. Imaginile, atent selecționate, ne trimit cu gândul în timp și spațiu pe muntele încă sălbatic și curat de la începutul veacului trecut. Ne transpun, cu ajutorul imaginației, în ghetele unui turist de atunci aflat pe potecile din Ceahlău, Rarău, Bistra, Herculane, Bicaz ș.a.m.d., unde, pe lângă minunatele peisaje, putem întâlni și locuitori ai acestor zone, aflați la muncile zilnice, și alți turiști (bine echipați pentru acea perioadă). Fotografiile inedite prezentate în cadrul evenimentului au fost prelucrate la atelierul fotografului sibian Emil Fischer în prima jumătate a secolului XX și fac parte dintr-o colecție de peste 8.000 de piese cu tematică variată, aflată azi în grija specialiștilor din Muzeul Național Brukenthal”, descrie Sergiu Mihail Chideșa, curatorul expoziției intitulate „Pe acoperișul României. Turismul montan și viața la munte, la începutul veacului trecut”.
Realizată în colaborare cu Alexandra Maria Gălăbuț, Bogdan Runcan și Cristina Mihu, expoziția poate fi vizitată în perioada 4-31 decembrie 2020 în Cabinetul de cartografie al Palatului Brukenthal (Piața Mare, nr. 4).
Evenimentul expozițional este binevenit în contextul în care județul Sibiu va găzdui, anul viitor, cel mai mare eveniment turistic de drumeție european: Eurorando.