Strădania copiilor din Rășinari de a promova drumețiile și bucătăria ciobănească a fost răsplătită.
Proiectul „Circuitul stânelor păstorești din Munții Cindrel” a adus locul I la Gala Regională a proiectelor de Service-Learning 2020 pentru Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” din Rășinari. Din 45 de școli participante, 23 au ajuns în finală, iar tinerii din Rășinari au obținut premiul cel mare, anunță astăzi reprezentanții unității de învățământ.
Copiii din Rășinari la proiecte-s cei mai tari!
Unic în țară, proiectul „Circuitul stânelor păstorești din Munții Cindrel” realizat de Clubul GreenIMPACT „Cocoșul de munte” valorifică una dintre cele mai vechi și mai frumoase îndeletniciri ale locuitorilor Rășinariului.
Clubul GreenIMPACT „Cocoșul de munte” a luat naștere în ianuarie 2018, cu sprijinul fundației „Noi orizonturi”, iar liderii săi sunt Ileana Dămean și Alexandra Bega.
„Clubul GreenIMPACT «Cocoșul de munte» Rășinari, club al tinerilor din localitate, susținut de Primăria comunei Rășinari și Școala Gimnazială «Sava POpovici Barcianu», vă propune o drumeție incitantă în masivul Cindrel, mai puțin cunoscut iubitorilor de natură și aventură, unde aveți ocazia să vă întâlniți cu turme de oi conduse cu atâta măiestrie de ciobanii dornici să schimbe o vorbă cu drumeții, să vă spună câteva din secretele de la stână și din legendele acestor munți.
Bucatele pregătite la stână de ciobanii din zona Rășinariului sunt nu doar sănătoase, ci și o adevărată atracție pentru turiștii români, dar mai ales pentru cei străini. Telemea, caș, urdă, burduf, jintiță, pastramă sunt câteva din preparatele care, așezate lângă o mămăliguță făcută la ceaun pe vatră, te fac să-ți lase gura apă”, explică liderii clubului.
Cele mai gustoase mâncăruri de la stână
Ciobanii din Rășinari gătesc și acum la stâne după rețete folosite de strămoșii lor, în urmă cu sute de ani. Cele mai cunoscute mâncăruri preparate la stână sunt balmoșul, jintița, sloiul de oaie și bulzul.
Balmoș
- După ce se separă brânza sau cașul de laptele de oaie, se pune zerul care provine din separarea laptelui într-un ceaun împreună cu brânză, nu foarte sărată, unt, smântână și o lingură de sare.
- Se lasă pe foc mic până când începe să se ridice spuma laptelui deasupra.
- Apoi se pune mălai „în ploaie” (se presară mălai – n.red.), amestecând repede cu telul, să nu apară cocoloașe.
- După ce se îngroașă puțin, se lasă să fiarbă ca și mămăliga, amestecând rar, aproximativ 15 minute, după care se amestecă continuu cu telul încă 3 minute până când capătă un aspect mai unsuros.
- Se servește fierbinte, simplu sau cu iaurt.
Sloi de oaie
- Carnea de oaie se tranșează în bucăți potrivite, se alege seul (grăsimea) de oaie, se taie mărunt și se topește în ceaun.
- Când s-a încins bine, se pune carnea în seu și se fierbe la foc mic până când se desface carnea de pe os și seul „se limpezește”.
- Când e aproape gata, se adaugă sare după gust – sarea nu se pune mai repede ca să nu se întărească carnea.
- Se lasă să se răcească până când se încheagă.
- Se păstrează și se taie din el când doriți să consumați din nou.
Jintiță
- Se prepară din zerul care rămâne după ce se face brânza.
- Se fierbe zerul într-un vas de aramă, la foc mic, amestecând din când în când, să nu se prindă și să nu se afume.
- Când iese deasupra o compoziție ca o smântână, groasă de un centimetru, aceasta se ia cu o sită mare și se pune într-un alt vas.
- Se poate consuma caldă sau rece. Caldă este dulce, iar după 3-4 zile se acrește și se poate servi ca un iaurt.
Bulz
- Se face mămăliga și după ce se golește din ceaun se ia o porție de mămăligă, se așează în mijloc brânză de burduf, se adună și se rotunjește.
- După ce este făcut, se lasă 5-10 minute, fie pe un grătar sau în jar, fie într-un cuptor 2-3 minute să se înmoaie brânza.
- Se servește cald cu smântână.
Stâne din Munții Cindrel care pot fi vizitate:
- Cruceat (1,2 km de centrul comunei Rășinari): este situată în imediata vecinătate a comunei Rășinari, în zona numită Dealul Poplăcii, în apropierea mănăstirii „Sf. Ioan Iacob Românul”
- Oltean (2,5 km de centrul comunei Rășinari): este situată în cătunul Trăinei, într-o zonă superbă, sub poalele muntelui, unde primăvara, frumusețea cireșilor în floare îți taie respirația
- Capotă (10 km de centrul comunei Rășinari): este situată în munte, în zona numită „Capul Drumului”, într-o zonă montană la care se ajunge de-a lungul Văii Caselor
- Pitariu (1,5 km de centrul comunei Rășinari): este situată în imediata vecinătate a comunei Rășinari, în zona numită Dealul Poplăcii, în apropierea mănăstirii „Sf. Ioan Iacob Românul”
- Iliu (11 km de centrul comunei Rășinari): este situată în zona numită „Capul Drumului”
- Fleschin (11 km de centrul comunei Rășinari): este situată în zona numită „Capul Drumului”