Povești îndrăgite de cei mici și mari, în prag de sărbători

Povești îndrăgite de cei mici și mari, în prag de sărbători

În colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu – filiala Bâlea se regăsesc numeroase cărți specifice iernii, Crăciunului și perioadei dinaintea acestuia.

Veți descoperi titluri care vă vor atrage atenția și care, cu siguranță, merită să fie împrumutate de la bibliotecă pentru a fi citite copiilor (sau citite chiar de ei înșiși), pentru a le aduce un strop de bucurie în preajma sărbătorilor de Crăciun.

Voi menționa câteva titluri: „Povestea bradului”, „Povestea primului colind”, „Poveste de Crăciun”, „Magia Crăciunului”, „Povești de Crăciun”, „Nopțile dinaintea Crăciunului”, „Crăciunul șoricelului Chiț”, „Crăciun de poveste”, „Poveste de iarnă”, „Povești cu oameni de zăpadă”, „Fetița care a salvat Crăciunul”, „Un băiat numit Crăciun”, „Povestea primelor daruri de Crăciun”, „Ne pregătim de Crăciun”, „Surpriză muzicală de Crăciun”, „Complotul Moș Crăciunilor”, „Expresul polar”, „Surprizele din Bradul de Crăciun”, „Bucuriile iernii” etc., precum și cărți despre legende, tradiții și obiceiuri de Crăciun.

În ciuda situației pe care o trăim în acest moment, situație care e destul de apăsătoare pentru fiecare dintre noi, să nu uităm că dragii noștri copii, mai ales în momente ca acestea, au nevoie de povești, de voie bună, de colinde și de o atmosferă de sărbătoare. Cărțile și poveștile, în general, pot aduce o stare de bine în viața copiilor, și a noastră, de asemenea, de ce să nu recunoaștem, deoarece de sărbători iese la iveală măcar puțin, copilul din noi și ne bucurăm alături de copiii noștri de daruri, de atmosfera de sărbătoare pe care o aduce Crăciunul. Pentru creștini, acesta înseamnă Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, prilej de mare bucurie, eveniment semnificativ semnalat în colindele care ne încântă în această perioadă, și în special de sărbători.

Pentru prezentare am ales una dintre cărțile prezentate: „Spărgătorul de nuci”, o carte îndrăgită de mulți copii.

Spărgătorul de nuci

„Spărgătorul de nuci”, New York City Ballet, trad. din limba engleză de Maria Bogdan, ilustr. de Valeria Docampo, București, Nemira Publishing House, 2017.

Povestea „Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor” a fost scrisă de scriitorul german Ernst Theodore Amadeus Hoffmann și publicată pentru prima oară, în anul 1816. Mai târziu, în 1844, Alexandre Dumas (tatăl) a oferit cititorilor propria versiune a basmului, cea care s-a aflat la baza libretului pentru baletul „Spărgătorul de nuci” de P. I. Ceaikovski.

(Mondiru, Adi. „Spărgătorul de nuci: povestea unei tradiții vechi germane”)

Baletul „Spărgătorul de nuci”,  a fost creat de compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski și coregrafii Marius Petipa și Lev Ivanov. Spectacolul a fost jucat pentru prima oară pe scena teatrului Mariinski din San Petersburg, Rusia, pe 18 decembrie 1892 și inițial nu a fost considerat un succes.

George Balanchine, care s-a născut la Sankt Petersburg în 1904 și a jucat în Spărgătorul de nuci ca elev al teatrului Mariinski, s-a decis să pună în scenă propria coregrafie a acestui spectacol. Acesta a fost opera sa cea mai complexă de până atunci, și, în același timp, debutul său la New York City Ballet (al cărui cofondator a fost în 1848).

Premiera spectacolului în viziunea lui Balanchine a avut loc pe 2 februarie 1954 și a fost un enorm succes. De atunci, atât spectacolul în sine, cât și opera muzicală care i-a stat la bază au devenit unele dintre cele mai îndrăgite acte artistice din toate timpurile.

Baletul „Spărgătorul de nuci” cuprinde două acte, patru scene și un prolog.

Cifre interesante despre baletul „Spărgătorul de nuci”:

  • bradul de Crăciun are o înălțime de aproape 12,5 metri și cântărește 1 tonă;
  • sunt folosite peste 20 de kilograme de zăpadă de hârtie pentru a se crea furtunile de zăpadă cu care se încheie primul act al spectacolului de balet;
  • există 144 de clopoței pe fiecare dintre costumele destinate acadelelor;
  • fusta Mamei Ghimbir este susținută de un cadru metalic de 18 kilograme, cu circumferința de 3 metri;
  • luminile folosite la încheierea grandioasă a spectacolului consumă aproape 1 milion de wați;
  • fiecare spectacol numără mai mult de 50 de dansatori și peste 60 de copii de la School of American Ballet, școala oficială a New York City Ballet;
  • dansatorii poartă peste 150 de costume;
  • 62 de muzicieni cântă în orchestră.

Toate informațiile prezentate aici le regăsiți în cartea „Spărgătorul de nuci”, New York City Ballet, trad. din limba engleză de Maria Bogdan, ilustr. de Valeria Docampo, București, Nemira Publishing House, 2017.

Material realizat de Daniela Sava, bibliotecar

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu – Filiala Bâlea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *