Pogăcele ca la Sebeșu de Sus

Pogăcele ca la Sebeșu de Sus

Doamna Maria Grancea ne împărtășește o rețetă tradițională din Țara Făgărașului.

Bucatele specifice acestei zone a județului Sibiu valorifică foarte bine cartoful, cultivat pentru prima oară pe pământurile baronului Samuel von Brukenthal, ilustrul guvernator al Transilvaniei care-și avea reședința de vară la Avrig.

În satul Sebeșu de Sus, comuna Racovița, pogăcelele cu cartofi se pregătesc în forma unor plăcinte împăturite și sunt potrivite pentru o zi de post. Rețeta este una de dificultate medie, timpul de preparare fiind de aproximativ 2 ore.

Pogăcele

[ingredients title=”Ingrediente pentru aluat:”]

  • 1 kg făină
  • 1 cub drojdie + 1 lingură zahăr
  • o linguriță sare
  • apă + lapte călduț
  • 2 ouă
  • 150 ml ulei sau unt

[/ingredients]
[ingredients title=”Umplutură”]

  • 1 kg cartofi fierți în coajă se rad pe răzătoare și se amestecă cu 2 cepe călite în puțin ulei (sare, piper).

[/ingredients]

[directions title=Mod de preparare”]

  1. Din făină, drojdie și sare se face un aluat cu apă și lapte călduț, apoi se pune la dospit.
  2. După ce dospește, aluatul se împarte în două sau trei părți și se întinde fiecare parte cu făcălețul.
  3. Foaia se taie apoi în pătrățele pe care se pune o lingură de cartofi.
  4. Apoi se împăturește fiecare pătrățel în forma unui plic, iar deasupra se ung cu ou bătut.
  5. Se coace la cuptor la foc potrivit.

[/directions]

Răspunde