Doamna Maria Grancea ne împărtășește o rețetă tradițională din Țara Făgărașului.
Bucatele specifice acestei zone a județului Sibiu valorifică foarte bine cartoful, cultivat pentru prima oară pe pământurile baronului Samuel von Brukenthal, ilustrul guvernator al Transilvaniei care-și avea reședința de vară la Avrig.
În satul Sebeșu de Sus, comuna Racovița, pogăcelele cu cartofi se pregătesc în forma unor plăcinte împăturite și sunt potrivite pentru o zi de post. Rețeta este una de dificultate medie, timpul de preparare fiind de aproximativ 2 ore.
Pogăcele
[ingredients title=”Ingrediente pentru aluat:”]
- 1 kg făină
- 1 cub drojdie + 1 lingură zahăr
- o linguriță sare
- apă + lapte călduț
- 2 ouă
- 150 ml ulei sau unt
[/ingredients]
[ingredients title=”Umplutură”]
- 1 kg cartofi fierți în coajă se rad pe răzătoare și se amestecă cu 2 cepe călite în puțin ulei (sare, piper).
[/ingredients]
[directions title=Mod de preparare”]
- Din făină, drojdie și sare se face un aluat cu apă și lapte călduț, apoi se pune la dospit.
- După ce dospește, aluatul se împarte în două sau trei părți și se întinde fiecare parte cu făcălețul.
- Foaia se taie apoi în pătrățele pe care se pune o lingură de cartofi.
- Apoi se împăturește fiecare pătrățel în forma unui plic, iar deasupra se ung cu ou bătut.
- Se coace la cuptor la foc potrivit.
[/directions]