De Ziua Națională a României, bucurați-vă de pace și sănătate, iar pe masă s-aveți bucate dichisite!
Doi bucătari sibieni de elită au acceptat provocarea noastră și vin în întâmpinarea cititorilor Strada Cetății cu preparate tradiționale meșteșugite, pe care vă invităm să le descoperiți.
Chef Marius Muntean este renumit în această parte a Europei după ce a câștigat două trofee la Campionatul European Interregional de Gastronomie 2020. Pentru 1 Decembrie, el a ales să dea o nouă formă sărmăluțelor românești.

Sarmale în foi de varză cu mămăligă prăjită în unt, bacon crocant și spumă de smântână á la Chef Marius Muntean
Ingrediente (pentru o porție)
- 100 g pulpă de porc
- 30 g slănină afumată
- 10 g orez
- 50 g ceapă
- 50 g bacon afumat
- 40 g smântână
- 20 g roșii cherry
- 200 g varză murată
- 5 g pastă de roșii
- 40 g mălai
- 40 g unt
- cimbru
- sare
- piper
- ulei
Mod de preparare
- Carnea se toacă împreună cu jumătate din cantitatea de slănină.
- Ceapa se călește cu puțin ulei, după aceea se adaugă pasta de roșii și la final orezul.
- După ce s-a temperat puțin ceapa călită, se amestecă cu carnea tocată, se condimentează cu sare, piper și se omogenizează bine compoziția și se lasă la rece până se pregătesc foile de varză, după care eu am ales să fac sarmalele în formă de săculeț, pe care l-am legat cu un fir de praz.
- Sarmalele se pun la fiert într-o cratiță unde se călește puțină ceapă cu slănină, apoi se acoperă cu puțină varză tocată și câteva crenguțe de cimbru, după care se așază sarmalele, o parte din bacon și se fierb cu capac la foc mic sau la cuptor pe abur aproximativ o oră.
- Baconul rămas se taie felii subțiri și se bagă la cuptor și se usucă. După ce s-a uscat, se macină într-un blender pentru a-l mărunți bine.
- Mălaiul se fierbe în apă cu sare și unt, se lasă să se răcească și se taie o felie rotundă care se prăjește în puțin unt.
- Din smântână se încălzește puțin și se spumează cu ajutorul unui blender.
Ciolanul cu fasole este interpretat cu mult rafinament de Chef Rareș Moga, cel mai tânăr bucătar medaliat internațional din Sibiu.
Chef Rareș Moga: „Ziua de 1 Decembrie este o zi istorică și specială pentru orice român, așadar trebuie sărbătorită ca atare! Inevitabil, gândul mi-a zburat la fasole cu ciolan, o mâncare foarte gustoasă, care a devenit o modă sau chiar o tradiție la noi. Așa că m-am pus pe treabă și m-am «jucat» puțin cu ingredientele.”

Fasole boabe cu ciolan afumat și ceapă roșie coaptă á la Chef Rareș Moga
Ingrediente
- 700 gr ciolan afumat
- 500 gr fasole boabe
- 1 ceapă albă
- 2 cepe roșii
- 1 morcov
- pătrunjel verde
- 2 foi de dafin
- 100 ml ulei de floarea soarelui
- bulion
- cimbru
- sare
- piper
- pâine
Mod de preparare
- Fasolea boabe trebuie aleasă, spălată în apă, apoi se pune la înmuiat în suficientă apă circa 12 ore. În acest fel, fasolea se fierbe mai repede. Eu am lăsat-o peste noapte.
- A doua zi, se spală din nou în trei ape și se pune la fiert pe foc mediu, împreună cu ciolanul afumat.
- Verificați din când în când ciolanul cu o furculiță și, când e fiert, îl scoateți afară. După ce se răcește, se scoate de pe os și se taie grosier.
- Testați și fasolea și, când este fiartă, se oprește din fiert.
- Separat, în uleiul încins, călim ceapa albă, stingem cu bulion, adăugăm și fasolea fiartă cu foile de dafin, cimbru, sare, piper după gust și lăsăm să scadă până se formează un sos.
- Morcovii se taie pe lung, felii cât mai subțiri, și se pun în baie de ulei încins pentru câteva secunde. La fel și firele de pătrunjel.
- Ceapa roșie se pune la copt în cuptor, iar pâinea la prăjit.
Poftă bună!