Muzeul ASTRA, un model de promovare a tradițiilor minorităților

Muzeul ASTRA, un model de promovare a tradițiilor minorităților

Mica Românie din Dumbrava Sibiului sărbătorește astăzi importanța reperelor culturale ale minorităților naționale.

Acum 28 de ani, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase. Sărbătorită de toate minoritățile din România, valorile culturale și spirituale ale acestora, se constituie într-un tot unitar care îmbogățește cultura românească. Redăm aici câteva dintre imaginile-document de epocă, păstrate în arhiva Muzeului ASTRA.
Astăzi le urăm «La mulți ani!» minorităților naționale – germanilor, maghiarilor, armeilor, cehilor, rușilor-lipoveni, ucrainienilor, grecilor, turcilor și tătarilor, rromilor, italienilor, coraților, cehilor, bulgarilor, albanezilor, evreilor, polonezilor, sârbilor, slovacilor, și să ne bucurăm alături de ei de multiculturalitatea și diversitatea de pe teritoriul României” este mesajul publicat de Muzeul ASTRA pe pagina oficială de Facebook.

În ultimii ani, Muzeul ASTRA a beneficiat de finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Patrimoniu deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA. Odată cu implementarea noului proiect, muzeul a câștigat două noi circuite de vizitare: unul interior și unul exterior, numit „Calea minorităților etnice„, care grupează 18 monumente ce reprezintă diversele minorități conlocuitoare: rromi, sași, maghiari, secui, șvabi, lipoveni.

De asemenea, patrimoniul cultural al minorităților etnice este promovat de instituția de cultură fanion din subordinea Consiliului Județean Sibiu în cadrul evenimentului „ASTRA multicultural„.

Răspunde