Rezistență prin cultură

Rezistență prin cultură

Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, cea mai importantă instituţie etnomuzeală din România, rămâne închis, din cauza pandemiei COVID-19.

„Pe această cale, vă aducem la cunoștință că Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, va rămâne închis și în perioada cu care s-a prelungit carantina de către autorități, adică până în data de 7 decembrie 2020”, a transmis astăzi Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al muzeului.

Muzeul ASTRA a sistat orice acțiune destinată publicului încă din 16 noiembrie, iar măsura a fost în vigoare inițial până la minivacanța de 1 Decembrie. „Așa cum am demonstrat de fiecare dată, pentru instituția noastră sănătatea vizitatorilor, dar și a angajaților muzeului, este primordială. Așadar – vom rămâne distanțați fizic, pentru ca mai târziu să ne (re)vedem sănătoși și (re)uniți prin cultură! Mulțumim tuturor pentru înțelegere!”, era mesajul instituției de cultură acum două săptămâni.

Chiar și în ultima vreme, echipa muzeului a continuat să comunice prin intermediul presei și al rețelelor de socializare, oferind în fiecare zi online un program cultural de calitate, inclusiv cu ocazia evenimentului european de anvergură „Noaptea Cercetătorilor 2020”. Așa cum s-a procedat în timpul stării de urgență, dacă situația epidemiologică continuă să fie nefavorabilă, posesorii de abonamente vor beneficia automat de prelungirea valabilității acestora cu un număr de zile echivalent cu cel în care vizitarea muzeului nu este permisă, a confirmat Cosmin Călinescu la solicitarea noastră.

Decizia conducerii Muzeului ASTRA de a nu relua programul cu publicul vine în contextul în care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât să prelungească măsura de carantină zonală.

La ora actuală, cele mai importante localități din județul Sibiu, printre care se numără municipiile Sibiu și Mediaș, orașele Cisnădie, Tălmaciu și Avrig, precum și comuna limitrofă Șelimbăr, se află în carantină. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că numărul de cazuri noi de infectări cu SARS-CoV-2 a scăzut semnificativ în ultima perioadă. „Am putut să constatăm că în ultima săptămână numărul de persoane nou infectate în fiecare zi a scăzut semnificativ. Este adevărat că în perioada sărbătorilor poate s-a testat un pic mai puţin, totuşi scăderea este clară”, susține șeful statului. Totuși, specialiștii sunt mai puțin optimiști. Noul director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, Lavinia Danciu, a declarat astăzi că, dacă la începutul pandemiei cele mai multe cazuri erau ușoare, în prezent a crescut numărul cazurilor grave de COVID-19.

Răspunde