Mărginimea Sibiului se dezvoltă durabil prin turism

Mărginimea Sibiului se dezvoltă durabil prin turism

Grupul de lucru pentru Mărginimea Sibiului a avut o nouă întâlnire online în cadrul proiectului RAMSAT-Interreg Europe.

În data de 18 decembrie a avut loc a treia întâlnire a grupului tehnic de lucru pentru Mărginimea Sibiului organizată în cadrul proiectului RAMSAT-“Revitalizarea zonelor defavorizate și a zonelor montane prin turism alternativ durabil”, proiect finanțat de Uniunea Europeană, din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul programului INTERREG EUROPE 2014-2020. Întâlnirea a fost organizată online de Primăria comunei Rășinari și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de parteneri ai proiectului.

Din grupul tehnic de lucru fac parte reprezentanți ai primăriilor din Mărginime, reprezentanți ai Universității „Lucian Blaga” Sibiu, reprezentanți ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Turism, reprezentanți ai ocoalelor silvice, ai ONG-urilor și asociațiilor de profil.

Discuțiile din cadrul întâlnirii au fost concentrate pe tema ecoturismului și identificarea de bune practici în domeniul turismului durabil în Mărginimea Sibiului. Astfel, au fost identificate mai multe exemple de bună practică precum: Circuitul stânelor pastorale din Munții Cindrel, Festivalul Brânzei și al Tuicii Rășinari, My Transylvania – Brunch, Ziua Vărzarului, Burduf Challenge Râu Sadului, Gusturi și Tradiții Săliște, Maraton Montan Rășinari – Urme pe play, aplicația mobilă QUESTO și altele. Totodată, a fost realizată o prezentare a destinațiilor ecoturistice recunoscute în România.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții Agenției Pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de parteneri, au prezentat stadiul POR 2021-2027 cu referire la oportunitățile de finanțare în domeniul turismului pe Regiunea Centru, Planul de Dezvoltare Regională 2021-2027, Strategia de Dezvoltare Inteligentă a Regiunii Centru.

Proiectul RAMSAT a fost lansat oficial pe 1 august 2019 în Portalegre, Portugalia, ocazie cu care a fost semnat și acordul de parteneriat. Obiectivul principal al proiectului constă în îmbunătăţirea instrumentelor politice regionale şi locale care abordează dezvoltarea turismului montan, ca alternativă de dezvoltare economică, beneficiind de modele de bună practică oferite de partenerii europeni ai proiectului: regiunea Alte Alentejo din Portugalia, regiunea Terruel din Spania, euroregiunea Pleven-Olt din Bulgaria, districtul Derry din Irlanda de Nord, regiunea Zasavje din Slovenia, ADR Centru și Primăria Rășinari, România.

Răspunde