Bucate tradiționale din Gura Râului la petrecerea de Crăciun

Bucate tradiționale din Gura Râului la petrecerea de Crăciun

Sărbătorile la români sunt complete doar atunci când tradiția folclorică se îmbină cu tradiția gastronomică.

Oameni destoinici și harnici din comuna Gura Râului, împreună cu primarul Călin Gheorghe , fac o demonstrație de ospitalitate și, așa cum le stă  bine mărginenilor, întind masa bogată pentru cetele de colindători ce vestesc Nașterea Domnului.

Veți descoperi rețete și preparate inedite: zamă de hrean, ficat în prapure, bulz ciobănesc, povești despre tăiatul porcului și preparatele specifice de Crăciun, într-un grai local, plin de farmec.

Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu organizează o ediție specială a proiectului „Iată, vin colindători!”, prin emisiunile difuzate la TVR 1, pe 24 decembrie, între orele 21.00 – 23.00, și în ziua de Crăciun, între orele 16.25- 19.00. De asemenea, în prima zi a Anului Nou, Junii vă aduc urări de bine începând cu ora 21.10 și vă amintesc despre frumoasele tradiții ale românilor, la marile sărbători.

Junii Sibiului, alături de Iuliana Tudor, cete de colindători sosite din toată țara și nume mari ale folclorului românesc vă oferă o incursiune în lumea satului tradițional românesc în miez de iarnă, cu frumoase colinde și bucate tradiționale, dar mai ales cu suflete curate şi cu multe urări de bine. Membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului”, manager și coregraf Silvia Macrea, sunt gazde bune și generoase, primindu-i pe colindători la Gura Râului, într-o atmosferă de poveste. Vor veni să îi colinde Matilda Pascal Cojocărița, Veta Biriș, Adrian Neamțu, Mariana Anghel, Adriana Anghel, Alina Pinca, Robert Târnăveanu, Codruța Rodean, Bogdan Cioranu, Ilie Medrea, Grupul „Iza” și colindători din Maramureș, Dumitru Teleagă, Mihaela Petrovici și Corala „Epifania” din Timișoara, Cristian Pomohaci și grup tradițional de colindători din Bistrița, Ovidiu Homorodean, Sebastian Stan, Răzvan Năstăsescu, Traian Stoiţă, Camelia Cosma Stoiță, Ioana Brad, Grupul „Floare de bujor” din Gura Râului, Călin Brăteanu și Grupul de colindători „Obcina Stănișoarei” din Mălini – județul Suceava, Andra Matei, Angelica Flutur, Bogdan Toma și grup de colindători din Ținutul Pădurenilor, Grupul „Burnasul” din Teleorman, Andreea Haisan, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Alexandru Brădățan, Gabriel Dumitru.

Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu: „Păstrăm vie tradiția colindatului, vestind din casă în casă bucuria Nașterii Pruncului Iisus. Vă dorim din suflet ca lumina magică a Crăciunului să pătrundă în casele dumneavoastră, să aveți parte de sănătate, pace şi împliniri. Și de ce nu, să colindați, împreună cu Junii Sibiului și colindătorii din țara întreagă, în Ajun și în prima zi de Crăciun, iar mai apoi în 1 ianuarie 2021 să rostim împreună un Plugușor, pentru un An Nou mai bun, la TVR 1! Sărbători fericite și La mulţi ani!”

Răspunde