Guguluf. Șase rețete vechi din Transilvania pentru un Crăciun de poveste

Guguluf. Șase rețete vechi din Transilvania pentru un Crăciun de poveste

Cozonacul german cu stafide, numit Gugelhupf, este apreciat pentru aroma sa, dar și pentru forma inconfundabilă.

Specialitatea este răspândită în zona centrală a Europei, din Alsacia până în sudul Germaniei, Austria și Cehia, bucurându-se de multă popularitate și în Transilvania și Bucovina, regiunile românești care au făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Strada Cetății vă propune să încercați, anul acesta, „guguluf” în locul cozonacului tradițional. Avem pentru voi șase rețete publicate de Elise Fröhlich în cartea sa „Bucătăria transilvăneană”, apărută la Sibiu în 1897.

Guguluf (cozonac rotund)

La 3/4 kg de făină se iau 1/3 l de lapte cald, plămădeala din 50 gr de drojdie, 3 ouă, o lingură cu vârf de zahăr și un pic de sare, se frământă un aluat, se adaugă 1/4 l unt cald și se mai frământă un pic. După ce a crescut aluatul, se amestecă cu o mână de stafide, se pune totul într-o formă de guguluf unsă, care se umple doar pe jumătate, se lasă să mai crească și se coace pentru o oră.

Guguluf fără cântărire

2 pahare de lapte, un pahar de unt topit, un pahar de gălbenușuri de ou, un pic de zahăr, drojdie și sare, făină cât cuprinde. Se pregătește ca în rețeta anterioară.

Guguluf fin

900 gr de făină foarte fină se amestecă cu 30 gr de drojdie, 600 ml de lapte, 150 gr de zahăr, 8 gălbenușuri de ou, 200 gr de unt proaspăt, topit, 100 gr de stafide aurii și 50 gr de stafide brune. Se face mai întâi un pic de plămădeală, când a crescut, se adaugă la făină, se bat gălbenușurile cu zahărul și laptele, se strecoară și se adaugă la aluat, se adaugă un pic de sare și se frământă aluatul cu mâna, fără să fie bătut, se adaugă untul topit și cald și se mai frământă aluatul. La sfârșit, se adaugă stafidele și se lasă să crească într-un castron, până când aproape s-a dublat mărimea. Se pune într-o formă de guguluf bine unsă, se lasă să mai crească până când s-a umplut forma, se unge cu unt și se lasă pentru aproximativ o oră la foc mediu.

Guguluf de pandișpan

Se bat 8 albușuri spumă tare, se adaugă 210 gr de zahăr și cele 8 gălbenușuri și se bate totul pentru o oră. În 280 gr de făină se pune plămădeala din 20 gr de drojdie și foarte puțină sare, se lasă să crească și se amestecă cu ouăle. O formă de guguluf se unge cu unt, se tapetează cu pesmet și bastonașe de migdale, se pune aluatul și se lasă să crească. După gust, se pot aăuga și stafide în aluat. După ce s-a copt guguluful și s-a răcit, se pune o glazură.

Guguluf cu smântână de pe lapte

Se clarifică 140 gr de unt și se bat spumă, se adaugă 6 ouă întregi pe rând, după fiecare se adaugă și câte o lingură de făină, se adaugă apoi 3 linguri de smântână de pe lapte și restul de la 200 gr de făină, 100 gr de zahăr, un pic de sare și 30 gr de drojdie înmuiată în lapte călduț (sau plămădeală). Aluatul se bate bine, se adaugă 100 gr de stafide și se lasă să crească într-o formă de guguluf unsă cu unt și tapetată cu pesmet, se coace pentru 3/4 de oră și se pudrează cu zahăr cât este încă fierbinte.

Guguluf vienez

150 gr de unt se bat spumă, se adaugă pe rând 7 gălbenușuri de ou, apoi 1/3 l lapte călduț (în care au fost dizolvate mai devreme 20 gr de drojdie și o lingură de zahăr) și, la sfârșit, fără a amesteca înainte în lapte, 600 gr de făină și 1/2 de linguriță de sare. Aluatul se amestecă bine cu o lingură de lemn  și se bate bine, până când face bule. La sfârșit, se adaugă 120 gr de stafide, se pune aluatul într-o formă de guguluf unsă și tapetată cu pesmet, se pun deasupra felii subțiri de migdale și se coace până când este auriu. Cât este fierbinte, guguluful se pudrează cu zahăr.

Răspunde