Pe mesele de sărbătoare ale sașilor sibieni erau nelipsite cornuleţele cu vanilie numite „Vanillekipferl”.
Rețeta acestui desert tradițional ne este prezentată de muzeografii de la Muzeul ASTRA.
Astfel, avem nevoie de următoarele ingrediente: 280 grame făină, 200 grame unt, 100 de grame de nuci măcinate, 50 de grame de zahăr, 1 gălbenuş şi zahăr vanilat.
Modul de preparare nu este deloc complicat, iar rezultatul va fi un desert cu un gust aparte. Ingredientele se omogenizează şi se formează un aluat de forma unui rulou din care se taie bucăţele de aproximativ 5 – 6 centimetri lungime. Se modelează sub formă de semilună, după care se aşază într-o tavă tapetată cu făină şi se pun la copt pentru 10 minute.
Cuptorul trebuie să fie preîncălzit.
Zahărul vanilat se presară imediat ce cornuleţele sunt scoase din cuptor.