O așezare bine rânduită și îmbietoare, Cârța a dat-o lumii pe artista Maria Tănase și are multe de oferit turistului care iubește natura, cultura și istoria.
Bucătăria ciobănească face și ea parte din tradiția acestei comune cu opt secole de istorie. „Expresia «ne întâlnim la un ceaun» are înțelesul unei mese fără formalisme, între prieteni”, explică profesoara Iuliana Turi, care a cules această rețetă de la fostul învățător Leon Pascu și Istene Pascu. „Este o mâncare ciobănească, făcută la foc deschis, la masa de cină, fie la stână, fie acasă. Poate fi o mâncare foarte grasă, în funcție de carnea aleasă”, ne spune din capul locului Iuliana Turi, așa că-i musai să avem pe masă ceva murături și un ștampăl de rachiu.
Ceaun de oaie cu cartofi
- Timp de preparare: 3h 30 min
- Dificultate: medie
[ingredients title=”Ingrediente (pentru 4 porții)”]
- 1 kg carne de oaie
- 2 cepe mari
- 4 cartofi potriviți
- 1/2 țelină
- 50 g untură sau 100 ml ulei
- un praf de sare
- piper
- 2-3 lingurițe de boia
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Pune untura la topit, adaugă cepele tăiate mărunt și boiaua. Amestecă până se rumenește ceapa, fără să se ardă.
- Adaugă carnea de oaie, tăiată bucăți, după plac. Lasă încă 5-10 minute și amestecă.
- Pune sarea, piperul și boiaua. După 5-10 minute, adaugă apa rece până acoperă carnea și fierbe la foc potrivit aproximativ o oră, până carnea se desprinde de pe oase.
- Când este bine fiartă carnea, adaugă cartofii tăiați bucățele și fierbe-i până se zdrobesc, amestecând din când în când, ca să formeze sosul.
[/directions]
După mai bine de trei ore de așteptare grea, în sfârșit ne bucurăm de rezultat.
Iuliana Turi: „Împarte în farfurii de lut, pune rachiu în pahare, adaugă murături și cheamă lumea la masă!”