Monument emblematic al orașului, Casa Artelor este menționată pentru prima oară într-un document din anul 1370. Rolul său în viața cetății a fost întotdeauna important, iar acum este pe cale să devină esențial.
Casa Artelor este una dintre clădirile simbol ale Sibiului, situată în Piața Mică, în prelungirea deja legendarului Pod al Minciunilor. Cu o istorie de mai bine de 650 de ani, ea și-a păstrat, în perioade diferite, acele roluri care serveau cel mai bine comunității, fiind pe rând sau simultan Hală a Măcelarilor, Hală a Cojocarilor, spațiu comercial, sală de teatru, sală de expoziții sau depozit de colecții muzeale.
Prin intermediul unui proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, Muzeul ASTRA și partenerii săi își propun să restaureze exemplar Casa Artelor și să o redea circuitului turistic, cu noi funcții și cu misiunea de a contribui la conservarea meșteșugurilor tradiționale din județul Sibiu.
„Configurația ei de astăzi este rezultatul unor acțiuni ample de restaurare din 1968-1969, conduse de unul dintre cei mai valoroși arhitecți ai Sibiului, Otto Czekelius. Cele mai importante transformări structurale aduse atunci le putem observa și astăzi: contopirea a două imobile diferite și deschiderea arcadelor de pe fațadă. Casa Artelor își continuă drumul prin istorie, o așteaptă o altă restaurare de anvergură și va primi noi roluri cerute de nevoile societății contemporane, grație proiectului «Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centrul de Activități și Resurse Regionale»(CALL03-13), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, Apelul 1 «Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice»”, informează Cosmin Călinescu, purtătorul de cuvânt al Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu.