Cultura ne dă speranță, iar tradițiile ne rămân mereu aproape de suflet, chiar dacă trecem prin timpuri neobișnuit de grele!
Pentru a ne reaminti că lucrurile bune nu dispar niciodată, Muzeul ASTRA a organizat, ieri, două ateliere de decorare a turtei dulci și a coroniței de Advent așa cum făceau sașii sibieni de altădată.
Turtă dulce de casă după tradiția săsească
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 750 g făină
- 120 g unt
- 150 g miere
- 250 g zahăr pudră
- 2 ouă
- 100 g apă
- 1 linguriță amoniac
- 1 linguriță scorțișoară
- 1/2 linguriță cuișoare
[/ingredients]
[directions title=”Mode de preparare”]
- Pregătirea aluatului de turtă dulce: mierea de albine, untul, zahărul pudră și apa se pun într-o oală și se amestecă la foc potrivit. Se adaugă apoi amoniacul, scorțișoara, cuișoarele, ouăle și făina. Se amestecă bine și se lasă deoparte o noapte.
- Decupați aluatul cu forme speciale de sărbători.
- Se lasă 10 minute la cuptor.
- Se servește în familie, fiindcă vremurile nu ne permit să avem musafiri.
- Poftă bună!
[/directions]
„Evenimentul «Tradiții săsești de iarnă în Muzeul ASTRA» face parte din programul «Calea Minorităților Etnice a Muzeului ASTRA» de prezervare și promovare a patrimoniului cultural imaterial. Acesta s-a desfășurat ieri în gospodăria funcțională de viticultor sas din Șeica Mică, aflată în Muzeul în aer liber, și a cuprins două ateliere demonstrative de decorare a turtei dulci și a coroniței de Advent”, au precizat reprezentanții muzeului.