Zeamă de mei

Zeamă de mei

„«Zupă» de Ardeal, rătăcită prin blidele unui sat uitat între măguri, unde încă se mai cultivă meiul, ca o relicvă”, așa cum blând o povestea Radu Anton Roman.

Elena Niculiță-Voronca, „Datinile și credințele poporului român”: „Vinerea cine o postește, tare e de ajutor pentru orișice va pune în gând.”

În volumul 6, „De la post la sărbătorile câmpenești”, al seriei sale „Poveștile bucătăriei românești”, Radu Anton Roman descrie experiența sa: „Am mâncat o fiertură deasă și arhaică, am dormit în fân, adânc, mă simțeam cu trei sute de ani mai tânăr”.

Zeamă de mei

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • 1 ceașcă de mei
  • 1 pumn de salvie
  • 1 lingură de ulei
  • 1 linguriță de chimen
  • 3 linguri de smântână (opțional)
  • sare, piper, boia cât e cheful
  • 1 litru de supă de legume
  • pătrunjel
  • 1 ceapă

[/ingredients]

[directions title=”Mod de preparare”]

  1. Se pune supa la fiert cu meiul și încă o ceașcă de apă.
  2. Se toacă ceapa și salvia.
  3. Se călește ceapa în ulei încins.
  4. Se adaugă la supă salvia, ceapa, chimenul, sare, piper, boia.
  5. Se toacă pătrunjelul.
  6. După o jumătate de oră se ia de pe foc, se drege cu smântână desfăcută în puțină zeamă și se presară pătrunjel.

[/directions]

Răspunde