„«Zupă» de Ardeal, rătăcită prin blidele unui sat uitat între măguri, unde încă se mai cultivă meiul, ca o relicvă”, așa cum blând o povestea Radu Anton Roman.
Elena Niculiță-Voronca, „Datinile și credințele poporului român”: „Vinerea cine o postește, tare e de ajutor pentru orișice va pune în gând.”
În volumul 6, „De la post la sărbătorile câmpenești”, al seriei sale „Poveștile bucătăriei românești”, Radu Anton Roman descrie experiența sa: „Am mâncat o fiertură deasă și arhaică, am dormit în fân, adânc, mă simțeam cu trei sute de ani mai tânăr”.
Zeamă de mei
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 1 ceașcă de mei
- 1 pumn de salvie
- 1 lingură de ulei
- 1 linguriță de chimen
- 3 linguri de smântână (opțional)
- sare, piper, boia cât e cheful
- 1 litru de supă de legume
- pătrunjel
- 1 ceapă
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Se pune supa la fiert cu meiul și încă o ceașcă de apă.
- Se toacă ceapa și salvia.
- Se călește ceapa în ulei încins.
- Se adaugă la supă salvia, ceapa, chimenul, sare, piper, boia.
- Se toacă pătrunjelul.
- După o jumătate de oră se ia de pe foc, se drege cu smântână desfăcută în puțină zeamă și se presară pătrunjel.
[/directions]