Cunoscătorii îl încadrează la categoria miracole. Mic, sută la sută natural și extrem de ieftin, usturoiul a reprezentat una dintre primele culturi domesticite de om, acum mai bine de 5.000 de ani.
Utilizările sale medicinale datează din vechime, așa cum acestea au fost statuate în documentele medicale din Babilonia și Egiptul Antic, unde îl regăsim menționat a fi utilizat atât ca tratament pentru răni sau infecții, dar și ca un aliment de bază, care poate crește vigoarea. De atunci și până în zilele noastre, diferitele ramuri ale medicinei tradiționale și numeroasele studii științifice au arătat că usturoiul este un important agent antibiotic, ce susține sistemul imunitar, fiind totodată un reglator al tensiunii arteriale.
Multe studii au fost realizate cu privire la usturoi și alicină, precum și asupra efectelor sale asupra sistemului cardiovascular, asupra infecțiilor, asupra sistemul respirator, a zahărului din sânge și multe altele. Concluziile tuturor sunt că micul usturoi poate fi folosit cu succes și rezultate dovedite în:
- combaterea infecțiilor respiratorii – proprietățile sale antibiotice îl fac util în combaterea infecțiile de la nivelul gâtului și în amigdalită
- reducerea tensiunii arteriale – compușii aromatici din usturoi lucrează în organism așa cum și alți compuși aromatici o fac: dilată vasele de sânge, precum și prin deschiderea și relaxarea circulației
- tratarea fungilor – sucul de usturoi proaspăt inhibă dezvoltarea fungiilor, fiind utilizat, un timp îndelungat ca tratament tipic pentru infecțiile cutanate și fungice ale pielii
În plus, alte studii realizate recent au dovedit că usturoiul poate avea și alte beneficii, precum:
- echilibrarea colesterolului – usturoiul are capacitatea de a îmbunătăți funcția ficatului, esențială, de altfel, în menținerea nivelului de colesterolul, cât și a trigliceridelor, în organism
- încetinirea aterosclerozei – usturoiul are un efect pozitiv asupra încetinirii și uneori chiar regresiei acestei afecțiuni
La nivel nutrițional, usturoiul are cantități semnificative de vitamina C, potasiu și fosfor. Alicina este capabilă să inhibe complet sinteza ARN-ului, care împiedică efectiv reproducerea virușilor și a bacteriilor. Atunci când alicina se combină cu ajoena, acțiunea comună a acestora reduce conținutul de lipide de pe pereții arteriali, determinând depuneri de LDL – sau „colesterol rău” – să fie oxidate și eliminate din corp.
La noi în țară, usturoiul este considerat a fi o plantă magică care protejează oamenii, animalele și gospodăria de spiritele rele, strigoi, iele, deochi și diferite boli. Potrivit relatărilor Elenei Niculina Voronca, în popor se spune că „usturoiul este om; are cap, are cruce, este îmbrăcat în haine, iar firele de usturoi se numesc căței”. Așadar, usturoiul este o plantă cristoforică („poartă pe el semnul Crucii”) și e sacru pentru că „usturoiul e făcut de Dumnezeu și e păcat să-l calci cu picioarele. Când cureți usturoiul și arunci cojile în foc, să nu cadă pe jos.”
Precum în cazul altor plante, tradițiile populare legate de usturoi cu privire la puterile sale magice sunt corelate cu importante sărbători religioase ca Sfântul Gheorghe, Cincizecimea, Sfântul Andrei, Crăciunul, Anul Nou, Rusaliile. Ghirlandele sau funiile de usturoi pot fi văzute și astăzi atârnând în pridvoare, cerdacuri sau în jurul casei. În principal, de ziua Sfântului Andrei (30 noiembrie), Crăciun (25 decembrie), Revelion, Bobotează sau Rusalii, localnicii fac o cruce cu usturoi pe tocurile ușilor și ferestrelor, streșinile caselor, grajduri și hambare, ca să nu se apropie duhurile necurate de casă.