Sașii, în fața provocării supreme: hencleș „to go”

Sașii, în fața provocării supreme: hencleș „to go”

Sașii sibieni au sărbătorit Ziua Reformei într-un mod inedit, din cauza coronavirusului.

Biserica Evanghelică CA din România și asociațiile sașilor (HOG) au organizat, în 31 octombrie, un eveniment derulat simultan fizic și online, astfel că toți doritorii s-au putut bucura în același timp de predici și momente muzicale din Sibiu, Cârța, Brașov, Cisnădioara și Mediaș. Cei 30 de enoriași prezenți în biserica din Cisnădioara au fost conectați pe Zoom cu alți 80 de participanți și s-au simțit împreună ca o singură congregație unită, însă egalitatea s-a încheiat la sfârșitul slujbei, când s-a împărțit tradiționalul hencleș.

„Chiar și hencleșul a fost o încălcare a tradiției, deoarece, în mod tradițional, după serviciul divin, se servește simbolic «slănină evanghelică». Asta nu a fost posibil din cauza pandemiei, așa că toți cei prezenți au primit în fața bisericii câte o porție de hencleș copt la Cisnădioara, ambalată cu grijă, la pachet. Una peste alta, a fost o slujbă plină de viață. Merită un asemenea efort logistic? Predica poate fi auzită în toate locurile, legătura cu cei dragi poate fi menținută și în mod individual, dar experiența de sine, ca parte a comunității extinse, nu poate fi înlocuită cu nimic. Pandemia ne-a determinat să căutăm noi modalități de a face acest lucru. Participanții aveau avantajul hencleșului – chiar dacă doar la pachet – dar spectatorii online s-au putut bucura de căldura de acasă”, spune dr. Ștefan Cosoroabă, parohul evanghelic din Cisnădioara.

Următorul eveniment de acest tip va avea loc pe 20 decembrie, din și în biserica evanghelică „Sf. Margareta” de la Mediaș.


foto: Beatrice Ungar

Răspunde