Curajul de a trăi

Curajul de a trăi

Muzeul ASTRA, Casa Teutsch și Librăria Erasmus au fost alături de Asociaţia Diakoniewerk International pentru a le oferi persoanelor cu dizabilităţi câteva activităţi culturale şi de timp liber.

În perioada iulie-octombrie, asociaţia a desfășurat proiectul „Activi pentru incluziune”, cofinanţat de municipalitatea sibiană.

Săptămânal, tinerii au participat la ore de sport şi teatru, baschet în scaun rulant şi desen. În cadrul unor ateliere, ei au avut ocazia să înveţe să se exprime prin dans, pantomimă sau fotografie. Fotografiile realizate au fost expuse în curtea Casei Teutsch, fiecare dintre acestea cu un text original provenit chiar de la artişti.

«Drum împietrit, greu de urcat, dar nu imposibil de străbătut» sau «Umbra nu ne dezamăgește niciodată, este întodeauna alături de noi» au fost denumirile unor fotografii care ne-au pus pe gânduri, cu atât mai mult cu cât denumirea expoziţiei a fost «Priveşte prin ochii mei».

Rar ne oprim poate să vedem viaţa din altă perspectivă, însă anul acesta credem că mulţi dintre noi ne-am confruntat cu realinierea priorităţilor noastre. Poate pentru mulţi dintre noi, întâlnirea cu o persoană cu dizabilităţi ne face să preferăm să ne uităm în altă parte, însă o privire mai atentă ne-ar putea învăţa exact ceea ce avem nevoie mai mult în această perioadă: bucuria lucrurilor mici, aprecierea oamenilor din jurul nostru, participarea la viaţă din locul unde suntem şi fără să aşteptăm momentul în care să fim „pregătiţi”.

Bucuria celor care au avut ocazia să prezinte spectacolul de teatru în cadrul festivalului «25 de ore de teatru non-stop», chiar şi fără a reţine toate replicile, a fost evidentă. Curajul de a participa în anul 2020 la competiţiile sportive Duathlon şi Night Cross Challenge, în scaun rulant, i-a inspirat cu siguranţă pe ceilalţi alergători. 

Ne-au fost alături Casa Teutsch, Librăria Erasmus şi Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA prin locaţiile puse la dispoziţie. Bianca Babeş, Andrea Bernath-Doncuţiu, Lorelei Ghazawi, Teresa Leonhard, Daniel Troancă şi Asociaţia Artografica prin Ştefan Dragomir au fost cei care au făcut posibile aceste experienţe. Mulţumiri tuturor celor care au sprijinit acest proiect!„, transmite Cristina Costea, din partea Diakoniewerk International.

Răspunde