Omleta aurie și pufoasă a unei dimineți leneșe de weekend poate deveni chiar mai apetisantă dacă încercați rețetele noastre!
Am găsit pentru voi în cartea „Bucătăria transilvăneană”, publicată de Elise Fröhlich, la Sibiu, în 1897, câteva idei grozave pentru mic dejun, din vremurile în care dietele încă nu fuseseră inventate 🙂 Așadar, omletă dulce:
2 gălbenușuri de ou se bat cu 2 linguri cu vârf de zahăr, se adaugă spuma de la 2 albușuri și o linguriță cu făină, se pune totul într-o formă unsă foarte puțin și pudrată cu făină, se servește imediat.
Sau:
40 g de unt se bat spumă cu 20 g de zahăr, se adaugă 2 gălbenușuri de ou, spuma tare de la 2 albușuri și 30 g de făină. Această compoziție se coace la cuptor, se umple cu marmeladă și se presară cu zahăr.
Altfel de omletă dulce
2 linguri mici de făină se amestecă bine cu un pic de lapte, se adaugă o linguriță de zahăr pudră, 3 gălbenușuri de ou (pe rând), la sfârșit se adaugă spuma de la 3 albușuri. Se amestecă doar foarte ușor. Se încinge într-o tigaie plată untură, se toarnă omleta, se coace aurie pe ambele părți.
„Această rețetă iese cel mai bine, dacă plita este foarte încinsă, dar nu se îndepărtează cercurile de metal.
Omleta se unge cu marmeladă (cea mai fină este cea de rozinchine), se pliază, se pudrează cu zahăr și se servește imediat”, recomandă autoarea.
Omletă cu cireșe
Se face un aluat bun de clătite, în care se mai adaugă suplimentar 2 ouă. Albușul ouălor se bate spumă și se amestecă ușor cu restul aluatului. Se încinge untură sau unt într-o tigaie, se pune atâta aluat cât se pune pentru omletă, se prăjește pe cărbuni mai întâi pe o parte. Pe partea de deasupra, încă umedă, se adaugă cireșe coapte fără sâmbure, deasupra încă un pic de aluat, se coace până la capăt pe o parte, se întoarce și se coace și pe cealaltă parte. Omleta se servește fierbinte, presărată cu zahăr și scorțișoară.
Cartea de căpătâi a gospodinelor săsoaice, „Bucătăria transilvăneană” a fost tradusă pentru prima dată în limba română abia anul acesta, de către jurnalista Ruxandra Stănescu, printr-un proiect al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.