Minunea din Dumbrava Sibiului

Minunea din Dumbrava Sibiului

Cerul zâmbește în Dumbrava Sibiului, acolo unde se petrece un fel de transplant de inimă: bătrâna biserică a unui sat dispărut din Munții Apuseni este salvată prin cea mai amplă operațiune de restaurare din istoria Muzeului ASTRA.

Șantierul din casa Domnului se apropie de un final fericit. În ultimele săptămâni a fost reconstruită turla, iar echipele de lucru așează bolta pictată, o capodoperă veche de 200 de ani.

„La Muzeul ASTRA are loc cea mai spectaculoasă lucrare de restaurare din istoria sa. Este vorba de șantierul de reconstrucție al bisericii «Sfântul Mihail» din satul Vința, comuna Lupșa, județul Alba. Acum doi ani, biserica a fost salvată de către Muzeul ASTRA, în ultima clipă, de la înghițirea acesteia de către iazul cu steril al unei exploatări miniere. Monumentul a fost demontat și transferat în Muzeul în aer liber, inclusiv pictura pe lemn și fresca. Șantierul de reconstrucție a demarat încă din 2019 și a fost reluat anul acesta. La începutul lunii septembrie 2020, a avut loc reconstrucția turlei, peste pronaosul lăcașului de cult. În zilele acestea are loc montarea bolții pictate a naosului, o muncă grea și spectaculoasă. Ea încununează efortul de doi ani al echipei de restauratori ai Muzeului ASTRA, care, în Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, a restaurat și conservat pictura de o mare valoare artistică și istorică“, ne explică muzeograful Adrian Alexe.

Biserica din Vința, refăcută în Muzeul în aer liber cu elemente recuperate din construcția originală

Pentru toți cei implicați în proiect, munca grea este dublată de copleșitoarea valoare simbolică a misiunii.

Dr. Geanina Ionescu, restaurator și director al Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, subliniază că o întreagă istorie a cătunului transilvănean Vința este pusă în operă prin strădania colectivului de specialiști ai Muzeului ASTRA din Sibiu.

„Suntem martori la cea mai amplă operațiune de restaurare din istoria Muzeului ASTRA realizată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Biserica din Vința este readusă la viață în Muzeul ASTRA. Ea poartă spiritul comunității din Vința care, până în ultima clipă, a năzuit că se va întâmpla minunea strămutării bisericii în acest sat veșnic tânăr, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Iată că acest lucru se înfăptuiește, iar spiritului viu al satului din Apuseni o să dăinuie peste veacuri. Această biserică poartă încărcătura spirituală a celor ce s-au botezat, a celor ce și-au unit destinele întru credință și a celor conduși pe ultimul lor drum. Lacrimile, fie ele de bucurie ori tristețe, creează astăzi o punte în timp“, ne-a declarat dr. Geanina Ionescu.

Pictura de pe bolta bisericii a fost restaurată în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu

Adrian Alexe menționează că biserica „Sfântul Mihail“ a fost construită între anii 1760 și 1763, iar pictura sa datează din 1819-1821. Lăcașul de cult poartă amprenta lui Simion Silaghi-Sălăjeanu, pictor muralist și pictor de icoane pe lemn.

Pictura a fost realizată de Simion Silaghi-Sălăjeanu în anii 1819-1821

„Bolta bisericii, iconostasul, peretele despărțitor dintre naos și pronaos și tavanul din pronaos au beneficiat de intervenții de restaurare în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu și sunt astăzi valorificate prin repunerea lor în interiorul bisericii reconstruite în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cu toate elementele constitutive. Operațiile de restaurare au fost deosebit de complexe atât la nivelul suportului din lemn, cât și la nivelul straturilor picturale. Acolo unde straturile picturale au fost spălate de infiltrațiile pluviale, păstrându-se imprimat în fibra lemnului chipul lui Iisus Hristos, operațiile de restaurare au fost minime, respectându-se astfel principiul minimei intervenții“, a precizat dr. Ionescu.

Adrian Alexe, muzeograf: „În general, atât șantierul de demontare, cât și cel de reconstrucție, au însemnat o colaborare a unor echipe de specialiști, atât din Muzeul ASTRA, cât și din afara instituției, totul pentru salvarea patrimoniului și redarea acestuia către publicul larg. Un exemplu de bune practici, de profesionalism și o provocare pentru instituția noastră.“

2018: Biserica din Vinţa, la un pas de fi înghiţită de barajul de steril de la Valea Şesii

Specialiștii spun că biserica „Sfântul Mihail“ din Vinţa a fost ridicată din piatră pe locul unei foste biserici din lemn, acum aproape 250 de ani. Deși are o vârstă venerabilă, o pictură prețioasă și un clopot vechi din 1775, biserica nu era inclusă pe lista monumentelor istorice. Înainte ca sterilul să înghită satul cu tot cu cimitir, salvarea bisericii a fost posibilă ca urmare a unui acord încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, societatea Cupru Min Abrud şi Fundaţia „Pro Patrimonio“ și prin eforturile conducerii Muzeului ASTRA, care a finanţat parţial strămutarea bisericii la Sibiu și a demarat lucrările de reconstrucție și restaurare.

Reconstrucția turlei bisericii

În Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului se mai găsesc biserica din lemn cu hramul Pogorârea Sfântului Duh, din localitatea Dretea, judeţul Cluj, edificată în anul 1672, și biserica de lemn din satul sălăjean Bezded, care datează din 1754 și poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Răspunde