Legenda Sfântului Mihail

Legenda Sfântului Mihail

La mulți ani frumoși și sănătoși, voi toți ce purtați nume sfinte! În dar, permiteți-ne să vă spunem o poveste purtată de moși și strămoși și intrată în tradiția populară românească.

Așadar, aceasta spune că Mihail ar fi primul dintre îngeri, făcut sfânt de Dumnezeu. Cică, ar fi fost mai întâi slugă la diavol. Când Sfântul Petru l-a chemat să vină de partea cea bună, acesta a refuzat, socotindu-se mult prea păcătos. Într-o zi, în timp ce se afla cu diavolul la scaldă, Dumnezeu a înghețat apa, astfel încât diavolul să rămână dedesubt, iar Mihail să se elibereze. Arhanghelul a început să zboare, însă diavolul a spart gheața și a încercat să-l prindă. Atunci, Dumnezeu a poruncit Sfântului Ilie să-l trăznească pe drac și să-i permită lui Mihail să ajungă în împărăția cerească.

Sâmbăta, înainte de hranghel, se fac „moși”. De hranghel, fiecare om trebuie să aprindă o lumânare care îi va fi lumină de veci în lumea de dincolo, iar finii merg cu colăcei la nași.

Arhanghelul Mihail ia sufletul omului în ceasul cel de pe urmă. În unele locuri, se crede că este nu numai stăpân pe viețile oamenilor, ci și pe lună și soare. El este cel care taie cu sabia pânza norilor plini de grindină. Se mai crede în popor despre arhanghelul Mihail și despre Sfântul Ilie că ei, neluând canon pe pământ, sunt în cer cu trup viu, trup care nu a avut parte de moarte chinuită.

Numele Arhanghelului Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”, şi tradiţia susține că el a fost căpetenia îngerească care i-a alungat pe Satan şi ceata îngerilor căzuţi din ceruri, rostind cuvintele care se regăsesc şi în Sfânta Liturghie: „Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”
Icoană pe sticlă reprezentându-l pe Arhanghelul Mihail, aflată în colecțiile Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu. Icoana datează din 1806, provine din Săliște și este atribuită lui Popa Sandu din Iernuțeni, județul Mureș. Ea a fost restaurată în cadrul unui workshop desfășurat la Centrului ASTRA pentru Patrimoniu în iunie 2017

Despre Gavriil, arhanghelul sărbătorit astăzi împreună cu Mihail, se spune că stăpânește ciuma, ca și sfântul Haralambie, și că el ar fi dat Maicii Domnului vestea nașterii lui Iisus.

În cartierul Trei Stejari din Sibiu se află o frumoasă biserică al cărei hram este „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Biserica a fost zidită între anii 1973 și 1976, în stil bizantin, pe locul uneia mai vechi și mai modeste. Ea a fost pictată de Mihail şi Gavriil Moroșan.

Răspunde