Junii Sibiului dau viață primului documentar despre ia românească

Junii Sibiului dau viață primului documentar despre ia românească

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” apare în prima producție documentară despre ia românească, proiectul „Port, Valoare și Splendoare”, care va fi lansat de Ziua Națională a României, de la ora 16.30, pe TVR 1.

Filmul inițiat de Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție este o co-producție Creart și Premium Agency, în parteneriat cu Televiziunea Română, iar partenerii proiectului sunt: Semne Cusute, Complexul Național Muzeal Astra Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu cu participarea Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”.

Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii Sibiului”: „Colaborarea noastră de ani de zile cu Televiziunea Română și Iuliana Tudor a rodit și pe segmentul acesta, al unei producții care pune în prim plan ia românească. Suntem mândri că suntem parteneri la un asemenea proiect, un vis mai vechi al Iulianei Tudor, care iată, s-a împlinit! Ne-am adus contribuția, cu mare bucurie, oferind informații de natură documentară despre specificul costumului popular din județul Sibiu, obiecte casnice și piese de port popular vechi de peste un secol. Mai mult, toate cele patru generații ale Junilor Sibiului, de la copii de 2 ani la octogenari, au participat la filmări, purtând cu mândrie ia, așa cum făceau bunicii și străbunicii noștri.”

Conceptul acestui film-premieră în România aparține Iulianei Tudor. Proiectul își propune să exprime spiritul acestei țări, prin bogăția și semnificația ritualurilor conținute în procesul de realizare a iei, din fazele inițiale, până la finalizare, aducând, totodată, în atenția tuturor unul dintre cele mai valoroase elemente de identitate ale românilor. Ia românească a parcurs secole și a rămas extrem de vie în conștiința comunității, adaptându-se tuturor transformărilor sociale, istorice și tehnologice cunoscute de oameni de-a lungul timpului. În acest context, proiectul dorește să restituie publicului valorile pe care ia le cuprinde și pe care le conservă, pornind de la rădăcinile trecutului și adaptându-le provocărilor prezentului.

Filmul prezintă publicului 5 episoade, difuzate începând din 1 decembrie, în fiecare duminică, prin intermediul cărora promovează cămașa tradițională românească. Ia poate fi descoperită, astfel, de la creație anonimă la simbol național, de la veșmânt până la semnificațiile lui, de la operă de artă până la produsul de serie.

O miză esențială a filmului este componenta educativă: generațiile prezente, dar și cele viitoare au dreptul să (re)descopere splendoarea iei românești și bucuria pe care această piesă vestimentară o oferă odată purtată, precum și profundele semnificații ce-i scriu povestea. Astfel, dincolo de frumusețea veșmântului, ia va releva publicului valorile pur românești concentrate în simbolurile sale.

„Prin acest proiect am recreat ia care l-a inspirat pe Matisse atunci când a pictat «La Blouse Roumaine». «Port, Valoare și Splendoare» este un film despre cămașa tradițională românească prin intermediul căruia înțelegem care este povestea cămășii noastre, de unde vine, cine sunt creatoarele fiecărui semn cusut și care este alfabetul așezat pe ie. Un film care ne readuce aproape de simplitate, de ceea ce contează cu adevărat pentru fiecare dintre noi, de valorile și splendorile românești”, explică realizatoarea Iuliana Tudor.

Răspunde