Kremschnitte, cremeș, carré glacé, kremšnita, millefeuille sau napoleon, oricum preferați să-i spuneți, este savurat cu plăcere din Marea Britanie până în Republica Moldova.
Acest desert suav, răcoros, era preferatul împăratului Napoleon Bonaparte, dar și al Papei Ioan Paul al II-lea. Transilvănenii de toate etniile îl adoră și ei. Rețeta pe care v-o oferim astăzi îi aparține doamnei Emilia Kelp.
Cremșnit ca în Transilvania
[ingredients title=”Ingrediente”]
- 2 pachete de foietaj
- 500 ml lapte
- 4 ouă
- 4 linguri de făină
- 10 linguri de zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- zahăr pudră
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare”]
- Înțepați fiecare foaie cu o furculiță și coaceți foietajul pe hârtie de copt, la 175 de grade, timp de aproximativ 20-25 de minute.
- Puțin lapte se amestecă bine cu făină, până când nu se formează cocoloașe.
- Restul de lapte, împreună cu ouăle, zahărul și zahărul vanilat se aduc la fierbere.
- Se adaugă rapid făina amestecată în laptele călduț și se lasă la fiert până când se îngroașă crema.
- Întindeți crema pe o foaie de aluat și așezați a doua foaie deasupra.
- Se presară cu zahăr pudră.
- Înainte de coacere, tăiați felii cu un cuțit ascuțit, dar nu până la capăt.
- Recomand să tocați a doua foaie, astfel va fi mai ușor de mâncat.
[/directions]