Cholent, mâncare gustoasă pentru o zi de odihnă

Cholent, mâncare gustoasă pentru o zi de odihnă

Dacă-i sâmbătă, de ce să nu vă prezentăm astăzi și o rețetă evreiască?

Ne vine în ajutor Anda Reuben, ghid de turism cu o experiență de 20 de ani în domeniul educației informale evreiești, care a creat nenumărate programe culturale și educaționale pentru copiii și adulții din cadrul comunității evreiești din Mediaș, Sibiu și România, iar mai recent a inițiat cursul „Ebraica pe litere”.

Anda Reuben: „Încă de când am ajuns în Sibiu, mi-am dorit foarte mult să contribui cu ceva personal la bogăția culturală a orașului. Identitatea și experiența mea profesională vine din lumea evreiească, așadar decizia a fost simplă. Am creat un traseu turistic care să spună povestea evreilor din Sibiu, o comunitate mică, dar importantă în peisajul etnic, cultural și religios al Sibiului.”

Rețeta tradițională împărtășită de Anda se numește cholent în idiș și hamin în ebraică, iar prepararea ei este o tradiție iudaică de Șabat.

„Când zic mâncare tradițională de Şabat, mă refer chiar la ziua de Şabat, adică sâmbăta. Vineri seara se găteşte mai aspectuos, dar sâmbătă la prânz se găteşte eficient şi gustos. Motivul pentru care ambele denumiri au legătură cu căldura este că gătitul începe de vineri pe la prânz, căci de Şabat nu se găteşte/nu se face focul. Durează 12 ore aproximativ, la foc mic, ca să fie gata şi caldă a doua zi. Rețeta e simplă: se pun într-un ceaun carne de vită (caşer), fasole, cartofi şi orz. Se mai poate pune şi năut, ouă în coajă (se coc înăuntru şi devin maro). Tradițiile şi rețetele variază în funcție de zona geografică, dar senzația e cam aceeaşi: o mâncare delicioasă, caldă şi hrănitoare, tocmai bună pentru o zi de odihnă!”, ne încredințează Anda Reuben.

Răspunde